17. luukku: Jouluisen liemen suunnittelu

Tämä artikkeli on osa Taikakoulu Châteaun joulukalenteria. Joulukalenteri on tarkoitettu pääasiassa Taikakoulu Châteaun jäsenille, mutta myös muut saavat vapaasti lukea luukkuja, kommentoida niitä ja halutessaan osallistua mukaan. Joulukalenteri koostuu erilaisista jouluisista aktiviteeteistä, joihin jokainen voi ottaa osaa.

Hei kaikille!

Tänään on taas hyvä päivä pienelle luovalle puuhalle. Taikaliemet -ja juomat ovat yksi kiinnostava oppiaine Taikakoulu Châteaussa, ja tämän päiväinen luukku sivuaa läheisesti kyseistä ainetta. Kaikkihan toivovat hiljaa mielessään olevansa erittäin taitavia liemimestareita, eikö? Nyt siihen on kaikille mahdollisuus.

Tämän luukun aktiviteettina on kehittää oma liemi. Liemethän syntyvät useimmiten niin, että jotain pilkotaan ja jotain hienonnetaan, jonka jälkeen ne lisätään kattilaan, hieman sekoitetaan ja hämmennetään, jolloin liemi on valmista. Helppoa kuin mikä. Voit siis kehitellä liemen täysin omasta päästäsi, ja toivoa, että se käytännössä toimisi. Voit kehittää esimerkiksi liemen joulukuusen kasvun nopeuttamiseksi, joulutunnelmaan pääsemiseksi tai jotain aivan muuta. Pääasia, että kehität liemen reseptin itse.

Esimerkkejä liemien resepteistä löydät koulun kirjastosta, taikaliemet ja -juomat -osiosta. Voit ottaa sieltä vinkkiä, millaisia raaka-aineita liemeen voi käyttää, mitä raaka-aineille voi tehdä ja millaista liemen tulee olla missäkin vaiheessa. Voit kehitellä raaka-aineita ja valmistustapoja myös itse. Pääasia, että laitetaan luovuus kukkimaan.

Luukkuun saa osallistua joulukuun viimeiseen päivään saakka, ja jokainen osallistunut saa 5 tupapistettä.


5 thoughts on “17. luukku: Jouluisen liemen suunnittelu

 1. Makujuoma:
  Juoma saa hirveimmänkin joulupöperön maistumaan taivaalliselta.

  Ainekset:
  1dl glögiä
  100g tuoreita havunneulasia
  kourallinen pihlajanmarjoja
  3 menninkäisen varpaankynttä
  2dl sokeria
  24 ilkiön hammasta
  500g Jääkidepölyä

  Tee näin:
  1. Täytä pata melkein täyteen vettä ja laita vesi kiehumaan
  2. Veden lämpenemistä odotellessa, murskaa pihlajanmarjat ja sekoita havunneulaset mössöön.
  3. Kun vesi kiehuu, lisää sekaan mössö ja varpaankynnet.
  4. Sekoita kovasti.
  5. Kaada sekaan glögi ja sekoita (juoman pitäisi olla nyt kinuskin väristä).
  6. Kaada jääkidepöly sekaan, mutta älä hämmennä. (Juoman pitäisi alkaa höyrytä niin, että ainakin pata peittyy usvaan.)
  7. Odota 10 minuuttia ja lisää sen jälkeen ilkiön hampaat niin, että lisäät aina yhden per minuutti (jos niitä lisää liian monta kerralla, padallasi ei pysty valmistamaan mitään ennen kevättä)
  8. Nauti juoma juuri ennen jouliateriaa.

 2. Liemi kuusen koristeluun

  Tämä liemi on tarkoitettu joulukuusen koristeluun. Tietenkin koristelu on joskus hauskaa puuhaa, mutta useimmiten se vain kuluttaa aikaa kun on paljon joulukiireitä muutenkin.

  ***

  _Ainekset_
  •jouluista tuoksua purkkiin vangittuna
  •kullanvärisiä kimallehippuja 5g
  •menninkäisen joulumieltä purkkiin vangittuna
  •nukkumatin unihiekkaa
  •havunneulasia 12g
  •desi kinuskia

  I. Kaada kattilaasi noin neljä desiä vettä ja kaada jouluinen tuoksu, sekä menninkäisen joulumieli puukauhalla sekoittaen. Sekoita keskikorkealla lämpötilalla 7s. Tässä vaiheessa kattilasta tulisi nousta joulunpunaista höyryä. Lisää pataan kourallinen unihiekkaa ja heilauta sauvaasi neljä kertaa liemen yllä. Anna jäähtyä neljä minuuttia.

  II. Kaada sekaan kinuski ja kimalle hiput sekoittaen seitsemän kierrosta myötäpäivään. Viimeiseksi lisää havunneulaset sekoittaen seitsemän kierrosta vastapäivään. Nyt liemen tulisi olla violetin väristä ja hiukan kimaltelevaa. Napauta kattilan reunaa taikasauvalla kolmesti ja olet valmis.

  ***

  Tällä reseptillä lientä tulee vain vähän, mutta kuusen koristeluun riittää pari pisaraa nestettä. Liemi säilyy ensi jouluun.

 3. Jouluilon kohotusjuoma

  Vaikutukset:

  Saa kenet tahansa iloiselle ja jouluiselle mielelle. Sopii erityisesti hankalimpiin jouluilon pilaajiin.

  Tarvitset:

  – Puoli kattilallista jäätyneen järven vettä
  – Kourallinen lunta
  – 20 g jauhettua kuusen juurta
  – Hyppysellinen joulutontun partakarvoja
  – 1 dl Piparitaikinaa
  – 1 Piparminttutanko
  – Purkillinen joululauluja

  Valmistus:

  1. Kaada kylmä noidankattila puolilleen jäätyneen järven vettä. Laita joukkoon kourallinen lunta ja jauhettu kuusen juuri. Sekoita. Juoman pitäisi muuttua havynvihreäksi ja olla juoksevaa.

  2. Vie juoma kylmään paikkaan tai käytä kylmennysloitsua, kunnes pinnalle ilmestyy ohut jääkerros. Särje jää piparminttutangolla ja lisää juomaan hyppysellinen tontun partakarvoja. Ala kuumentaa koko ajan sekoittaen. Kuumetessaan liemen pitäisi muuttua harmaaksi ja paksummaksi.

  3. Kun liemi kiehuu, lisää piparitaikina ja sekoita, kunnes se on sulanut kokonaan. Sitten liuota piparminttutanko joukkoon ja lopeta kuumentaminen ja sekoittaminen. Juoma muuttuu lämpimänruskeaksi.

  4. Kun juoma on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää joululaulut. Liemi muuttuu onnistuessaan glögin väriseksi. Valmista tuli!

 4. Olipas teillä hyviä ja mielikuvituksellisia liemiä keksittynä. Kiitos kaikille osallistumisesta, saatte 5 tupapistettä. MythoMagicille en kuitenkaan voi vielä antaa pisteitä, sillä en tiedä, millä hahmolla kirjoitit kyseisen liemen. Laitoin sinulle sähköpostia.

Kommentointi on suljettu.