5. luukku: Jouluvalmistelut

Tämä artikkeli on osa Taikakoulu Châteaun vuoden 2018 joulukalenteria. Joulukalenteri on tarkoitettu pääasiassa Taikakoulu Châteaun jäsenille, mutta myös muut saavat vapaasti lukea luukkuja, kommentoida niitä ja halutessaan osallistua mukaan. Löydät kaikki joulukalenterin luukut täältä.

Joulukalenterin viidennen luukun aiheena on nimensä mukaan jouluvalmistelut. Kun viidettä päivää joulukuussa vietetään, ovat jouluvalmistelut ehkä jo käynnistyneet tai paikoin saaneet jo päätöksensä, ja täten voi vain odotella joulun laskeutumista ja tuloa ihan rauhassa.

Jouluvalmisteluista puhutaan paljon, mutta sanaan sisältyy eri merkityksiä eri ihmisille. Joillekin perinteinen joulusiivous on se tärkein asia jouluvalmisteluissa, kun taas toiset panostavat johonkin muuhun enemmän, kuten joulutunnelman luomiseen. Miten sinun hahmosi valmistautuu jouluun, ja onko hän ollut ajoissa tänä vuonna valmistelujensa kanssa?

Tähän luukkuun voit kommentoida mitkä olennaiset asiat lukeutuvat hahmosi mielestä jouluvalmisteluihin tai valmistautuuko hahmosi ylipäätään jouluun. Jos hahmosi pitää listoista, niin tietenkin asian voi esittää listan muodossa, mutta myös muunlainen vapaa sanallinen kerronta hahmon jouluvalmisteluista riittänee saadakseen tästä luukusta 5 tupapistettä kartuttamaan hahmosi pistesaldoa ja muistuttamaan siitä, että lepo on myös tärkeää. Kunhan osallistuminen tapahtunee viimeistään loppiaisena (6.1.2019).

Tämän luukun teki Alain Astier
Viimeinen osallistumispäivä: 6.1.2019

11 responses to “5. luukku: Jouluvalmistelut

 1. Vai jouluvalmistelut… Jos tätä olisi kysytty vuosi sitten, mulla todella olisi ollut jotakin valmisteltavaa jouluna. Nyt ei ole oikeen mitään suunnitelmaa. Kai mä sen joulun sitten tuvassa vietän, kun ei ole mitään muutakaan paikkaa mihin mennä tai mitään tekemistä. Tietenkin voisin yrittää selvittää lomalla erästä ongelmaani livahtamalla salaisten kirjojen osastolle etsimään tietoa siitä, sekä yrittää löytää tähän asiaan liittyvän henkilön, joka ei ole enää koululla.

  Mutta se joulu, no siihen kuuluu niitä härpäkkeitä kai? Kotitontut koristelee koulun tai jotain, ei kai siihen mun panosta tarvita. Tietenkin menen syömään sitten, kun on jouluruokaa, eiköhän siellä jotain hyvää lihaa tarjota. En mä ole joulun tiellä, kunhan sekään ei ole mun tiellä. Mutta en mä sillä kyllä mitään tekään. Turha juhla niille, joilla ei ole… äh, ei mitään! Se nyt vaan tulee ja menee ja on sellasta kuin on. Eli varmaan todella tylsää. Mutta en mä ole yhtään kateellinen mistään, naurakoon ja virnuilkoon vaan kaikki pennut ja proffat niin paljon kun huvittaa! Jos mä kyllästyn niihin niin voin aina viettää joulun vaikka tuolla metsässä.

 2. Jouluvalmistelut! Mistä sitä edes aloittaisi? On niin paljon kaikkea tekemistä. Joukortit pitää lähettää, sitten totta kai jouluherkut, lahojen hankinta ja paketointi… Siinä puuhassa olen kyllä aika huono. Paketoimisessa siis. Lahjojen ostaminen on kyllä kivaa. Mutta ei tietenkään niin kivaa kuin saada lahjoja itse. Lapsena minulla oli tapana koristella aina vanhempien ja veljien kanssa taloa. Laitettiin lumiukkoja, tonttuja ja muuta sellaista nurkkiin ja oviin roikkumaan.

  Piparit ovat ihan ehdoton juttu, niitä ilman ei joulu ole joulu. Joten aion nyt koulussakin leipoa, tai en tiedä miten se onnistuu, ellen kysy saako mennä keittiöön. En muista oliko se luvallista vai ei! Tai ehkä vain pyydän äitiä lähettämään minulle leipomuksia. Lahjoja en ole vielä hankkinut, joten sekin pitää tehdä. Kortteja olen jo alkanut askarrella, mutta aion tehdä niitä tällä kertaa vain muutamalle erityistapaukselle. Ja totta kai luokkakavereilleni. Ja veljilleni ja vanhemmilleni. Niin ja sitten pitää tietysti vielä keksiä jotain koristeita makuusaliin. Ajattelin pyytää jotain taitavampaa oppilasta loihtimaan sänkyyni jotain jouluista koristetta, mutta en vielä ole keksinyt mitä se voisi olla. Mutta niin. Jouluvalmistelut varmaan menevät ihan hyvin, vaikka voi olla, että niiden kanssa tulee kiire. Kouluhommat vievät liikaa aikaa.

 3. Luol ei erityisemmin valmistaudu jouluun. Hän ostaa lahjat vain muutamalle ihmiselle – isälleen, Ophelialle, Ronjalle ja muutamalle muulle hyvälle kaverilleen. Sen lisäksi hän kirjoittaa Etelä-Sudanilaisille kavereilleen ilmoittaen aikovansa tulla käymään joulupyhien jälkeen, ennen uuden lukukauden alkua. Siinäpä Luolin jouluvalmistelut sitten ovatkin.

 4. Zselyken jouluvalmisteluihin kuuluu lahjojen hankkiminen isälle, äidille ja kavereille. Sen lisäksi tyttö aikoo järjestää jonkinlaisen joulukepposen Châteaun väelle, jonka tyttö ajoittaa joko joulujuhlaan tai kotiinpalupäivän aamuun. Sen suunnitteluun ja toteuttamiseen menee aikaa.

 5. Elician jouluvalmisteluihin kuuluu:

  – joulukalenterin luukkujen availeminen
  – korttien lähettäminen
  – lahjojen tekeminen ja hankkiminen
  – oman pylvässängyn ja yöpöydän koristeleminen
  – Sonian kanssa mistelin alla pussaileminen

 6. Jouluvalmisteluni aloitan aina siivoamalla ja järjestämällä oman pylvässänkyni ja yöpöytäni ympäristön. Sitten kun olen hetken ihaillut kätteni työtä tajuan, että minunhan pitäisi väkertää joulukortit. Joten joudun mylläämään matkalaukkuni ja yöpöytäni etsiessäni vesivärejä ja vesiväripaperia. Sen jälkeen menen askartelemaan kortteja jollekin pöydälle. Pyrin aina aloittamaan niiden tekemisen hyvissä ajoin, jottei sitten tulisi kiire.

  Rakastan tehdä lahjoja läheisilleni, ja sen takia suuntaan aina mahdollisimman pian Poudlardineen hankkimaan esimerkiksi lankoja, joista voisin neuloa villasukkia ja kaulahuiveja. Aloitan neulomisen jo marraskuun alussa, mutta joskus unohdan jatkaa niitä ja tajuan vasta joulukuussa, että minun pitäisi saada ne valmiiksi kuitenkin ennen joulua.

  Jouluvalot ripustan yleensä heti joulukuun alussa. Laitan ne aina sänkyni pylväisiin, sekä lähimpään ikkunaan. Paketoin lahjat aina vähän ennen joulua ja piilotan ne jonnekin sänkyni alle.

  Pienenä teimme aina veljeni kanssa lumiukkoja kerrostalomme isolle etupihalle, ja kiipeilimme lumivuorella. Kävimme aina isän kanssa pulkkamäessä läheisen puiston vieressä. Autoimme äitiä pienten piparitalojen leipomisessa, joita hän teki kahvilaansa. Koulujen päättymisen jälkeen auttelimme myös itse kahvilassa joulukoristelussa ja joulunajan kiireessä. Muistan aina sen, kuinka odotin että kaikki talomme kasvit tarvitsisivat lisää kastelua, sillä olin lukenut kaikki kirjat moneen kertaan ja tehnyt kaiken muun mitä pystyin tekemään. Jouluaattona vanhempani tekivät aina yhdessä ruoan, ja minä ja veljeni saimme auttaa jouluhalossa toimimalla kulhojen nuolijoina.

 7. Adéléosan jouluvalmistelut ovat aika minimaaliset, sillä hänellä on liian kiire V.I.P.-kokeisiin opiskelun kanssa. Hän lähettää kuitenkin joulukortit ja hankkii lahjat läheisilleen.

 8. Sonia ei ole mikään hurja jouluihminen, joten hänen jouluvalmistelunsa ovat aika vähäiset. Äiti ja Nic ovat kotona huolehtineet joulukoristeluista ja -leipomisista, ja Sonia ainoastaan hankkii lahjat ystäville ja perheelleen.

 9. Zoë rakastaa joulua! Hän on aina ollut perhekeskeinen ihminen, ja joulu on yksi suurimmista perhejuhlista mitä löytyy. Vielä koululla ollessaan Zoë hankkii lahjat ja viestittelee äitinsä kanssa ahkerasti siitä mitä kaikkea tänä vuonna voitaisiin tarjoilla. Joululomalla kotona hän koristelee kuusen ja talon yhdessä sisaruksiensa kanssa, leipoo pipareita, laittaa ruokaa äidin kanssa, paketoi lahjat, siivoaa, tekee lumiukkoja ja soittaa joululauluja yötä päivää.

 10. Reyn perheen joulu on varsinkin nykyään hyvin kolkko, sillä äiti viettää joulunsa mieluummin töissä kuin kotona, isä istuu linnassa ja Nathanaelia ei vain kiinnosta. Hortense kuitenkin rakastaa joulua, ja vaikka sisarukset viettävät joulunsa koululla, Rey haluaa tuoda siskolleen edes vähän joulutunnelmaa. Niinpä hän yleensä pihistää keittiöstä keksejä ja kuumaa kaakaota ja herkuttelee niillä Pouffsoufflejen takkatulen ääressä yhdessä pikkusiskonsa kanssa. Lisäksi hän ostaa lahjat ystävilleen ja perheelleen.

 11. Kiitos kaikille osallistuneille! Toivottavasti joulu oli tällaisten valmistelujen jälkeen mieluinen.