20. luukku: Piparkakkuja

Tämä artikkeli on osa Taikakoulu Châteaun vuoden 2018 joulukalenteria. Joulukalenteri on tarkoitettu pääasiassa Taikakoulu Châteaun jäsenille, mutta myös muut saavat vapaasti lukea luukkuja, kommentoida niitä ja halutessaan osallistua mukaan. Löydät kaikki joulukalenterin luukut täältä.

Tylypahka-piparkakkutalo © cosmocookie
Kuvan piparkakkutalon on leiponut cosmocookie.

Piparkakku, tai lyhyemmin pipari, on inkiväärillä maustettu leivonnainen, joiden leipominen on jouluperinne. Se on saanut nimensä maustepippurista, joka oli ensimmäisiä pipareissa käytettyjä mausteita. Jo faraoiden Egyptissä valmistettiin piparkakkujen edeltäjiä, hunajakakkuja. Varsinaiset piparkakut kuitenkin syntyivät vasta keskiajalla. Piparkakkuihin on liittynyt aikojen saatossa monenlaisia uskomuksia. Pipareiden uskottiin muun muassa tuovan onnea, rikkautta ja menestystä ja että pitämällä piparkakkua kirkonmenojen ajan taskussa vältyttiin sairauksilta. Monilla piparkakuilla on myös omat vertauskuvalliset merkityksensä: esimerkiksi kukan mallinen piparkakku on hyvän sadon, rikkauden ja hedelmällisyyden vertauskuva.

Tässä luukussa tehtävänäsi on pohtia millaisia piparkakkuja hahmosi leipoisi. Minkä muotoisia ne ovat ja onko niissä koristeluja? Jos on, niin millaisia? Onko niissä jotain vertauskuvallisia merkityksiä?

Voit joko kuvailla hahmosi tekemiä pipareita sanoin, piirtää tai jopa oikeasti leipoa ne ja ottaa niistä kuvan! Saat jokaisesta suunnittelemastasi piparista yhden (1) tupapisteen ja voit saada pisteitä korkeintaan viidestä (5) piparista.

Vastaathan luukkuun 6.1.2019 mennessä!

Luukun teki Elicia Beaudouin

7 responses to “20. luukku: Piparkakkuja

 1. Rain ei yleensä ole kauhean luova eikä edes itse syö pipareita, mutta silti hän on jostakin syystä päätynyt kuluttamaan aikaansa tähänkin jouluiseen puuhaan. Siistien liukuhihnapipareiden tekemisen sijaan Rain on kuitenkin käsitellyt taikinaa ennemminkin kuin muovailuvahaa ja saanut aikaan muhkuraisia hahmoja. Siitä mitä ne esittävät, voi katsoja olla hyvin montaa mieltä, mutta visiot möykkyjen takana ovat olleet seuraavat: ankeuttaja, thestrali, leijonan pää, käärme ja ajankääntäjä.

  Thestrali ja leijonan pää liittyvät Rainin identiteettiin, suojeliukseen sekä alkuperäiseen tupaan koulussa, ja ne häneltä löytyy tatuointeinakin. Näissä pipariversioissa näkyy kuitenkin jonkinlaista vitsiä tai (itse)ironiaa, sillä Rain on sotkenut leijonan suun täyteen punaista kuorrutetta ja thestraliin pinkkejä pilkkuja.

  Ankeuttajalla, ajankääntäjällä ja käärmeellä taas lienee jotakin terapeuttista merkitystä, vaikkei Rain sitä itse ole tietoisesti ajatellutkaan. Käärme liittyy nykyiseen tupaan ja siihen tottumiseen, ajankääntäjä toiveeseen palata ajassa taaksepäin ja ankeuttaja pimeyteen sekä synkkiin tunteisiin. Käärme on kuorrutettu vihreällä sahalaitakuviolla, ankeuttajassa tai ajankääntäjässä ei ole koristeluja.

  Piparit tulee saamaan luultavasti ensimmäinen tyyppi, joka ei naura niille, tai joku joka onnistuu jopa tunnistamaan niitä oikein.

 2. Luolia ei hirveästi pipareiden leipominen ja koristeleminen kiinnosta, joten hän tekee varmaan vain sellaisia pipareita millaisia muotteja sattuu olemaan – tähti, lumiukko, poro, lumihiutale, piparkakku-ukko… ja niihin minimaaliset koristelut, jos ollenkaan. Luolia ei myöskään pohdituta pipareiden syvempi merkitys, mutta onhan niitä kiva popsia muutama joulun aikana.

 3. Aivan ensimmäiseksi Zselyke aikoo tehdä ison ja komean unkarilaista sarvipyrstöä esittävän piparin ja hän käyttääkin sen tekemiseen niin paljon aikaa ja vaivaa, että muut piparit jäävät vähän vähemmälle koristelulle. Neljä muuta piparia ovat luuta, ryhmy, lyöjän maila ja vaikkapa sieppi. Lohikäärmepiparin Zselyke teki koska se on hänen lempitaikaolentonsa ja koska se on peräisin Unkarista, aivan kuten Zselykekin. Huispausaiheiset piparit taas saivat inspiraationsa siitä, että Zselyke rakastaa huispausta ja pelaa itse lyöjänä.

 4. Elician mielestä pipareiden leipominen on kivaa jouluista puuhaa ja hän pistääkin aikaa ja vaivaa niiden tekemiseen.

  Ensimmäinen pipari on tietenkin iso sydän, jossa lukee E ♥ S. Jos kukaan ei vielä arvannut, niin E tarkoittaa Eliciaa ja S Soniaa.

  Toinen pipari esittää lumiukkoa ja Elicia koristelee sen näyttämään hyvin samalta kuin se lumiukko, jonka hän teki Ophelia Villardin kanssa kun ensilumi satoi Châteaun tiluksille.

  Kolmas pipari tulee olemaan tähti ja sen sisään Elicia piirtää joitain tähtikuvioita, sillä Elicia rakastaa tähtiä ja tähtitieto on yksi hänen lempikouluaineistaan. Tähdellä on myös joulun kannalta erikoinen merkitys, sillä kun Jeesus-lapsi syntyi, ilmestyi taivaalle suoraan hänen yläpuolelleen kirkas tähti, joka ohjasi paimenet ja tietäjät seimen luo.

  Neljäs pipari taas on pöllön muotoinen ja Elicia koristelee sen näyttämään hyvin paljon hänen Winiz-nimiseltä tornipöllöltään, joka on Elicialle hyvin rakas.

  Viides pipari on perinteinen kukka, johon Elicia kirjoittaa ”Frohe Weihnachten”. Se tarkoittaa hyvää joulua saksaksi, mikä on Elician toinen äidinkieli.

 5. Paluuviite: Joulukalenteri 2018 | Taikakoulu Château

 6. Adéléosa ei oikastaan ehtisi leipoa pipareita V.I.P.-kokeisiin lukemisen takia, mutta hän leipoo ja koristelee nämä viisi piparia:

  1. Valvojaoppilas-merkki. Adéléosa on haaveillut valvojaoppilaaksi pääsystä ensimmäisestä luokasta lähtien, mutta valitettavasti valinta ei osunut häneen, vaan valvojaoppilaaksi pääsi hänen paras ystävänsä Zoë. Auts…

  2. Pöllö. Pöllöt ovat Adéléosan lempieläimiä ja lisäksi hän omistaa Chaya-nimisen lehtopöllönaaraan.

  3. Neliapila. Tämän piparin Adéléosa toivoo tuottavan onnea kevään V.I.P.-kokeisiin.

  4. Serdaiglen vaakuna. Tällä piparilla ei ole sen kummempaa merkitystä kuin se, että Adéléosa kuuluu kyseiseen tupaan.

  5. Sydän. Joulu on rakkauden ja hyväntahtoisuuden aikaa. Adéléosa koristelee piparin kirjoittamalla siihen ”Joyeux Noël”, eli hyvää joulua.

 7. Pipareiden leipomisesta tupapisteet ansaitsevat:

  Rain Savage (Serpentard)
  Luol Crunel (Cerfeur)
  Zselyke Auvray (Gryffondor)
  Elicia Beaudouin (Pouffsouffle)
  Adéléosa Dupont (Serdaigle)

  Kiitos osallistumisesta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s