15. luukku: Mistä joulusi koostuu?

Tämä artikkeli on osa Taikakoulu Châteaun vuoden 2019 joulukalenteria. Joulukalenteri on tarkoitettu pääasiassa Taikakoulu Châteaun jäsenille, mutta myös muut saavat vapaasti lukea luukkuja, kommentoida niitä ja halutessaan osallistua mukaan. Löydät kaikki joulukalenterin luukut täältä.

Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, siinäkö joulu on? 

Kiirettä, huisketta, salaisuuskuisketta, siinäkö joulu on? 

On joulukuun 15. päivä, ja joulu lähestyy jo lujaa vauhtia. Siksi haluaisin kysyä yhden kysymyksen: Mistä sinun joulusi koostuu? 

Mitkä ovat perheesi jouluperinteet? Haetteko joulukuusen jo marraskuun puolella, vai vasta jouluaattona? Minkälaisia ruokia syöt? Viettääkö perheesi edes joulua, ja jos ei, niin miksi ei? Onko joulun tilalla joku toinen juhla tai perinne? Nämä ovat vain esimerkkikysymyksiä, joihin ei edes välttämättä tarvitse vastata.

Kaikesta voi kertoa niin tarkasti kuin haluaa. Voit kirjoittaa esimerkiksi ruuan valmistuksesta kertoen tarkasti jokaisesta suolahippusesta ja ilmassa leijailevasta tuoksusta, tai sitten voit tehdä joulun To-do –listan. Tyylillä ei ole väliä, joten kumpaakaan näistä ei tarvitse noudattaa vaan voit keksiä toteuttamistavan aivan itse. Aikaa on jouluaattoon, eli 24.12., asti 🙂

Tämän luukun on suunnitellut Rebecca Hope.

9 responses to “15. luukku: Mistä joulusi koostuu?

 1. Kuten ehkä onkin tullut jo aikaisemmin ilmi, niin Shadowfieldin perheessä ei joulua milläkään tavoin juhlisteta, jonka tähden päätin nyt vähän venyttää kysymystä, sillä en tahdo jälleen kerran kertoa, kuinka Christopher Jeremiah EI vietä jotakin päivää. Ja joulun juhlimattomuus tosiaan johtuu yhä siitä, että kyseessä on kristitty perinne, eivätkä Shadowfieldit ole kristittyjä.

  Joulun sijaan heidän talveensa kuuluu kaksi kohtalaisen tärkeää juhlaa, talvipäivänseisaus (22.12.), joka on vuoden lyhin päivä ja pisin yö. Tähän kuuluu esimerkiksi vierailut tuonpuoleiseen sekä erinäisiä taikoja ja rituaaleja, joilla pyydetään luonnolta, vainajilta, yms. hyvää onnea, johdattelua ja muuta seuraavalle vuodelle. Mutta näitä rituaaaleja ei voi tarkemmin kuvailla, sillä ne ovat salaisia rituaaleja.

  Toinen, tärkeämpi juhla on kumminkin tammikuun puolessa välissä juhlittava sydäntalvi (vuonna 2020 13.-16.1.), jolloin juhlitaan vuoden kylmintä aikaa. Perinteisesti tähänkin kuuluu omat rituaalinsa, joihin Christopher Jeremiah ei toki tänä vuonna pääse, kun joululoma on siinä kohdin jo ohitse. Joten Christopher Jeremiah noudattaa perinteitä niin kuin vain koulussa kykenee. Esimerkiksi kynttilöitä polttamalla, sekä mahdollisesti luvatta metsään tiettyjä rituaaleja suorittamaan lähtien. Kyseisen ajanjakson poika myöskin syö ainoastaan kasviperäistä ruokaa kehoa puhdistaen.

 2. Elician jouluperinteitä ovat:

  • Joulukorttien lähettäminen
  • Joululahjojen hankkiminen
  • Joulusiivous ja -koristelut
  • Strasbourgin joulumarkkinoilla käyminen
  • Koulun joulujuhla
  • Joulun vietto kotona/sukulaisten luona Saksassa/koululla/Sonian perheen luona

 3. Luol ei ole jouluihmisiä, joten hänen jouluperinteensä ovat aika minimaaliset ja voidaan oikeastaan tiivistää näihin kolmeen:

  1. Joulukortit kavereille
  2. Joululahjat lähimmille ystäville, tyttöystävälle ja isälle
  3. Joulujuhlan vietto koululla

 4. Sophielle joulukuu on kiireistä aikaa. Oppituntien lisäksi on paljon esseitä ja muita kotitehtäviä sekä testejä ja kokeita jotka tulee tarkistaa ja arvostella ennen joululoman alkua. Jossain kaiken tämän hulinan ja vilskeen ohella pitää myös saada joulukortit lähetettyä perheenjäsenille, sukulaisille, ystäville, kolleegoille ja tutuille. Sophie osallistuu syyskauden päättävään joulujuhlaan, minkä jälkeen hän jää joululomalle. Joululoman aikana koti siivotaan perusteellisesti ja koristellaan jouluisesti. Kuusikin hankitaan ja koristellaan yhdessä tyttären kanssa. Joululahjat hankitaan muutama päivä ennen joulua. Jouluaattona syödään jouluateria perheen kesken, joulupäivänä ja tapaninpäivänä käydään sukuloimassa. Välipäivinä ehtii sitten ottaa vähän rennommin ja valmistautua uuteenvuoden juhlaan ja pian alkavaan kevätlukukauteen.

 5. Myöskään Maya ei varsinaisesti vietä joulua, mutta osallistuu kyllä mielellään kaikenlaiseen jouluiseen puuhasteluun: joulukorttien askarteluun, joululaulujen laulamiseen, lumiukkojen tekemiseen, koristeluihin, jne. Hän myös lähettää joulukortit ja hankkii joululahjat parhaimmille ystävilleen ja perheenjäsenilleen. Joulun hän viettää perheensä kanssa, mutta varsinaisen jouluaterian sijaan Khalilit syövät vähän hienompaa lebanonilaista ruokaa.

 6. Ophelian joulu koostuu perheen kanssa vietetystä ajasta, herkuttelusta ja joululauluista. Perinteitä ovat kuusen koristelu jo 6.12. Pyhän Nikolauksen päivänä sekä visiitti joulumarkkinoille milloin mihinkin kaupunkiin. Joulusiivoukseen osallistuu koko perhe ja se tapahtuu noin viikko ennen joulua (tai kun kaikki ovat kotona). Siivouksen yhteydessä talo koristellaan jouluisemmaksi. Jouluaattona ollaan perheen kanssa, joulupäivänä sukulaisten kanssa. Jouluhalko on perinne, josta ei koskaan tingitä. Yksi tärkeä perinne on joululaulujen laulaminen joulupäivänä koko sukulaisjoukon kesken. Ophelian suosikkiasia joulussa on tietenkin lahjojen saanti. Sitä ilman joulu ei ole joulu.

 7. Rainilla on joskus ollut tapana mennä jouluna baariin ja hieman leikkiä sitä joulumieltä yhden illan verran nauraen muille ihmisille ja sen sellaista. Ehkäpä hän tänä vuonna käy katsomassa miten joulua vietetään Poudlardinessa, se voisi olla viihdyttävää.

  Rain ei ole tainnut hankkia jouluisin lahjoja tai lähettää kortteja enää vuosiin. Tänä vuonna hän on kuitenkin päättänyt antaa Noahille joululahjan. Vielä kun vain keksisi, mitä se olisi. Ehkä hän yrittää tiedustella Noahin kavereilta, mitä tämä voisi haluta lahjaksi. Jotain hienoa ja ihmeellistä sen tietysti täytyisi olla, sellaista mikä tekee vaikutuksen.

  Sen lisäksi hän varmaankin osallistuu koulun joulunviettoon ja syö siellä jouluruokaa.

 8. Hei! Ajattelin itse asiassa käydä pisteyttämässä ja lukitsemassa tämän, mutta tästä luukusta taisi jäädä unholan mahdollisten pisteiden määrä. xD Eli enpä teekään mitään.

  Mutta kiitos jo minunkin puolesta Rebeccalle luukusta ja luukkuun osallistujille osallistumisistaan! :3 Toivottavasti näillä eväin hahmojenne joulu sujui rattoisasti~

 9. Kiitos Rebeccalle luukusta ja osallistujille osallistumisistaan. Osallistujille myönnetään saavat luukusta 5 tupapistettä. Suljen nyt kommentoinnin ja pisteytän tämän vielä tänään~