16. luukku: Joululeivontaa

Tämä artikkeli on osa Taikakoulu Châteaun vuoden 2019 joulukalenteria. Joulukalenteri on tarkoitettu pääasiassa Taikakoulu Châteaun jäsenille, mutta myös muut saavat vapaasti lukea luukkuja, kommentoida niitä ja halutessaan osallistua mukaan. Löydät kaikki joulukalenterin luukut täältä.

Joulun lähestyessä Châteaun keittiössä on melkoinen huiske ja hyörinä. Kotitontuilla on kiire leipoa sitä sun tätä makeaa ja suolaista oppilaiden ja henkilökunnan herkkusuille. Mutta mitä silmäni näkevätkään? Keittössähän on luvattomia vieraita! Näyttää siltä, että koulun väki ei ole malttanut odottaa tonttujen leipomuksia, vaan ovat tarttuneet itse taikinakulhoihin ja kaulimiin.

Tämän luukun tehtävänä on kertoa, millaisen leivonnaisen hahmosi on päättänyt leipoa ja kenelle. Leipooko hän kenties rusinoin koristellun joulupullan vai makoisan piparkakkutalon. Voit leipoa jotakin ihan oikeasti, tai voit kuvailla muuten, mitä hahmosi on päättänyt leipoa ja millaisen lopputuloksen hän saa aikaan.

Saat luukusta 5 tupapistettä! Viimeinen osallistumispäivä on 31.1.2020.

Tämän luukun on suunnitellut Ophelia Villard.

 

10 responses to “16. luukku: Joululeivontaa

 1. Elicia leipoo joulun alla….

  • Lebkuchen (saksalaisia pipareita)
  • Zimtsterne (kanelitähtiä)
  • Vanillekipferln (vaniljakuunsirppejä)

  Valmiita leivonnaisia hän jakelee ystävilleen, Sonialle ja tämän perheelle, sekä äidilleen.

 2. Luol ei omasta aloitteesta rupea mitään leipomaan, mutta saattaa ”auttaa” tyttöystävänsä Opheliaa jos tämä innostuu leipomaan jotain. ”Auttamiseen” kuuluu taikinoiden maistelu sekä vehnäjauhosodan aloittaminen.

 3. Sophielle joulun aika on sen verran kiireistä, että tämän leipomiset jäävät vain piparkakkujen leipomiseen Luella-tyttären kanssa. Jouluhalot ja muut ihanat joululeivonnaiset saadaan sukulaisilta tai ostetaan kaupasta.

 4. Maya rakastaa leipomista. Hän ei kuitenkaan ole koskaan leiponut mitään joululeivonnaisia, koska tämän perhe ei varsinaisesti juhli joulua. Sen sijaan Maya leipoo äitinsä kanssa erilaisia lebanolaisia herkkuja. Tämän suosikki on tietenkin knefeh.

 5. Ei niinkään joulua ajatellen, mutta ehkäpä talvipäivän seisausta varten on Christopher Jeremiah saattanut päätyä leipomaan pieniä kastanja-omenakakkusia

 6. Rain on päättänyt leipoa Noahille sydämenmuotoisen piparkakun joululahjaksi. Kesken kaiken hän kuitenkin tulee siihen tulokseen, että sydänsymboli on aivan liian imelä ja nolo, mutta viestin täytyy kuitenkin jotenkin mennä perille. Niinpä hän yrittääkin muovailla taikinasta oikean ihmissydämen muotoisen ja kokoisen piparin. Lopulta uuniin menee kummallisen näköinen möykky, jota tuskin parantajakaan tunnistaisi sisäelimeksi, ja takaisin se tulee päältä palaneena ja keskeltä raakana. Noh pahaahan makea leivonnainen olisi ollut jokatapauksessa, ja ajatus on tärkein vai..?

 7. Noahin tarkoituksena oli leipoa Rainille perinteinen englantilainen lihapiiras. Vaikka Noah oli itse kasvissyöjä, hän tiesi paremman puoliskonsa rakastavan lihaa, ja päätti hiipiä koulun yön hämärässä koulun keittiöön. Noah ei ollut tehnyt, saati sitten maistanut ruokaa vuosiin, mutta muisti pitäneensä siitä kovasti lapsena. Vaikka lopullinen piiras oli päältä hieman ylikypsä (Noah rapsutti voitaikinan palaneet osat pois) ja vaatinut kaksi yritystä, Noah oli siihen kohtalaisen tyytyväinen. Mausteisesta jauhelihasta, paprikasta ja voitaikinasta muodostunut sydämenmuotoinen piiras olisi oiva lahja Rainille. Toivottavasti liha oli maustunut oikein, hän kun ei sitä ollut maistanut. Hän oli ylpeä siitä, että oli poistunut omalta mukavuusalueeltaan Rainin vuoksi. Noah tosin saisi varmaankin kuunnella toisen noidan irvailua hänen syömästään ”pupunruoasta” vuosikausia, mutta Noah ei pahastunut. Se oli oikeastaan aika suloista, vaikka ei sitä ikinä Rainille myöntäisikään.

 8. Ophelia leipoo tietenkin pipareita. Luol saa kunnian toimia koemaistajana. Luolin huomaamatta tyttö leipoo myös yhden isomman sydämenmuotoisen piparin, jonka aikoo antaa joululahjaksi. Valitettavasti pipareista tulee jauhosodan johdosta hieman liian jauhoisia ja osa pipareista on uunista tultuaan hieman kärtsähtäneen näköisiä. Suurin osa on kuitenkin ihan syömäkelpoisia. Pääasia, että leipoessa oli hauskaa.

 9. Nancy leipoo isot piparit kaikille häntä opettaneille opettajille. Hän koristelee ne vihreällä ja punaisella sokeri kuorukkeella.
  Tuvanjohtajalleen, (eli Serdaiglen tuvanjohtajalle) Sophie Everettille, hän leipoo vähän isomman sydämen muotoisen piparin.
  Vielä ystävälleen, Mirandalle Englantiin, Nancy leipoo pienen jouluhalon. Kuorrute ei näytä kyllä hirveästi puulta, varmasti se ainakin maistuu hyvältä. Hän paketoi sen pahviin ja sitoo sen narulla. Varmuuden vuoksi hän vielä kietoo sen teippiin. Nancy lähettää pöllönsä Merkuriuksen matkaan. Nyt täytyy vain toivoa ettei jouluhalko liiskaantuu!

 10. Kiitokset Ophelialle luukusta ja osallistujille leipomuksista! Lukitsen ja pisteytän tämän.

  -Alain