11. luukku: Bûche de Noël

Tämä artikkeli on osa Taikakoulu Châteaun vuoden 2020 joulukalenteria. Joulukalenteri on tarkoitettu pääasiassa Taikakoulu Châteaun jäsenille, mutta myös muut saavat vapaasti lukea luukkuja, kommentoida niitä ja halutessaan osallistua mukaan. Löydät kaikki joulukalenterin luukut täältä.

Bûche de Noël eli jouluhalko on perinteinen ranskalainen joululeivonnainen, joka löytyy myös Châteaun joulupöydästä. Vaan miten jouluhalko oikeastaan leivotaan? Châteaun kotitontut paljastavat reseptinsä!

Pohja:
• 4 kananmunaa
• 1 ½ dl sokeria
• ¾ dl vehnäjauhoja
• ¾ dl perunajauhoja
• 3 rkl kaakaojauhetta
• 1 tl leivinjauhetta

Täyte:
• 1 dl hilloa (vadelma, omena, aprikoosi, luumu)
• 1 prk (200g) maustettua rahkaa (luumu-kaneli tai Irish cream & coffee)
• 2 dl vispikermaa
• 1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
• 100 g tummaa suklaata
• 1prk (200g) maustettua rahkaa (luumu-kaneli tai Irish cream & coffee)
• 1 dl vispikermaa

Ohje:

• Vaahdota munat ja sokeri kovaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää joukkoon varovasti sekoittaen.
• Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 7 min.
• Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille. Levitä jäähtyneelle pohjalle hillo.
• Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon rahka ja vaniljasokeri.
• Levitä seos pohjalle. Jätä 5 cm etureunasta tyhjäksi. Kääri rullaksi. Jätä saumapuoli alle. Leikkaa molemmista päistä n. 10 cm:n pala pois. Nosta pitkä osa tarjoiluastiaan ja muotoile paloista ”oksantynkiä” ja asettele ne rullan päälle tai sivulle.
• Valmista kuorrutus: Sulata suklaa. Sekoita rahkan joukkoon. Lisää viimeiseksi joukkoon vaahdotettu kerma. Levitä kuorrutus kääretortun pinnalle. Vedä haarukalla puunkuorta muistuttavat kuviot kuorrutukseen. Sihtaa päälle kaakaojauhetta siivilän läpi.

Luukun on suunnitellut Sophie Everett.

Jouluhalon resepti on osoitteesta valio.fi. Jouluhalon kuva taas on osoitteesta flickr.com.