Vuosikymmen ranskan virtuaalivuoristossa – Châteaun 10-vuotishistoriikki

Sisällys

 1. Sitkeyttä ja muuntautumiskykyä
 2. Jästejä ja rehtorin murha 2009-2010
 3. Lohikäärmeitä ja oppilasaktiivisuutta 2011-2013
 4. Jatko-opiskelu, protesteja ja brittien kosiskelua 2013-2014
 5. Tiivistetty aikajana 2004-2014
 6. Tekninen toteutus vuosien varrella

Sitkeyttä ja muuntautumiskykyä

Taikakoulu Château on ollut toiminnassa netin syövereissä jo vuosikymmenen. Tämä ei kuitenkaan ole tapahtunut itsestään, vaan on vaatinut paljon työtä monesta suunnasta. Ylläpitoon on osallistunut vuosien varrella monia ja koululla on pitkien perinteiden lisäksi ollut kykyä sopeutua uudistuvaan maailmaan. Matkan varrelle on mahtunut paljon jännitystä ja myös niitä hieman hiljaisempia jaksoja.

Pitkäikäisen taikakoulun ja ylipäätään nettisivun salaisuuksiin on vaikea pureutua. Yksi on kuitenkin varmaa. Toiminnan jatkumiseen tarvitaan sitkeyttä ja muuntautumiskykyä. Mikäli jokin kokeiltu idea ei toimi, pitää sitä sopivin väliajoin muokata, jotta siitä tulisi houkuttelevampi. Vuonna 2004 vetovoimaisimpana ollut ajatus hölmösti leikellyistä valokuvista ei todennäköisesti enää 2014 uppoa nuorisoon, kun moni osaa tehdä parempaa jälkeä. Niinpä pitää keksiä jotain uutta, kohderyhmää kiinnostavaa. Tämä on onneksi ollut Taikakoulu Châteaussa mahdollista.

Todennäköisesti pitkän iän salaisuuksiin kuuluu myös ylläpidon avoimmuus ja uusien ylläpitäjien mukaan ottaminen vuosien varrella. Viimeisen vuosikymmenen aikana koulun toiminnan suunnitteluun ja käytännön päivityksiin on osallistunut jo 24 eri henkilöä. Yhtäaikaa ylläpitotiimissa on pyritty pitämään noin seitsemää henkilöä. Yhteisvoimin tekeminen on tärkeää ja palkitsevaa.

Tässä historiikissa pureudutaan erityisesti viimeisen viiden vuoden aikaiseen juoneen ja sen kehittymiseen. Viimeisen vuosikymmenen ajalta on mukana tiivistetty aikajana ja ensimmäisen viiden vuoden tapahtumiin ja tekijöihin voi tutustua teoksesta Châteaun historiikki 2004-2009. Tässä historiikissa on lopussa vielä tarjolla  katsaus koulun tekniseen toteutukseen vuosikymmenen ajalta.

Toivottavasti historiikin selaaminen tuo muistoja mieleen ja auttaa uusia tuttavuuksia ymmärtämään, mistä Taikakoulu Châteaussa on kyse.

Jästejä ja rehtorin murha 2009-2010

Koulun pitkäaikainen rehtori Kata Lùtin ei ollut hyvissä väleissä ranskalaisen Taikaministeriön kanssa. Hänen syytetään juonitelleen itselleen valtaa ja levitelleen epämiellyttäviä huhuja ministeriöstä. Vastavuoroisesti ministeriö on kertaalleen pistänyt Lùtinin jäähylle ja kertaalleen jopa erottanut tämän rehtorin virastaan. Silti Kata Lùtin onnistui jotenkin pääsemään takaisin Châteaun rehtoriksi, missä hänet murhattiin keväällä 2010.

Alkujaan mediakohu Lùtinin ympärillä nousi, kun hän avoimesti kritisoi Taikaministeriötä tammikuussa 2009 Pimeyden voimilta suojautumisen opetuksen heikosta tasosta. Samana kesänä jästit jotenkin onnistuivat kulkemaan Châteauta suojaavien taikojen ohi ja löysivät koululle. Jästit kuvittelivat löytäneensä huumeviljelmän ja koko skandaalin selvittämiseksi tarvittiin apujoukkoja Briteistä.

Rehtorin kärhämä ministeriön kanssa voi tutkiskella aiheeseen liittyivstä lehtileikkeistä:

Kata Lùtin kohtasi loppunsa ollessaan yövartiossa huhtikuussa 2010. Salamurhaaja työnsi rehtorin alas portaikossa ja rehtori menetti henkensä jokseenkin välittömästi. Tapahtumalle oli muutama oppilas todistajana ja murhaa selviteltiin pitkälle syksyyn 2010. Lopulta palkkamurhaajana toiminut mysteerinen henkilö jäi kiinni Poudlardinessa. Murhan tilaajaa ei kuitenkaan saatu vastuuseen. Murhan yhteyttä rehtorin ja Taikaministeriön kinasteluun ei ole selvitetty.

bannu1

Lukuvuonna 2009-2010 koululla aloitettiin myös laajempi yhteistyöprojekti huispauskerhon kanssa. Huispauskerho muotoili nettihuispausversion, jonka pohjalta on sittemmin kehitetty nykyinen käytössä oleva huispauksen versio.

Tarkemmin koulun huispaushistoriaan voi tutustua täällä.

Lohikäärmeitä ja oppilasaktiivisuutta 2011-2013

Châteaun väki on ollut sekaantuneena kaikenlaisiin hämäriin hommiin. Lukuvuoden 2010-11 aikana kouluun ilmestyi laiton walesinvihreä, mikä aiheutti paljon hämminkiä ja jännitteitä koululle. Aktivoituneet oppilaat yhdistettiin oppilaskunnaksi, joka toimi erittäin tehokkaasti seuraavana lukuvuonna. Sophie Everettin vallan viimeisenä vuonna vanha heila astui kuvioihin, mikä jälleen sotki toimintaa. Tässä nyt lyhyesti Everettin rehtorikauden kolmen vuoden tapahtumat.

fredericC
Frederic T Coudert, pelaajan piirtämä muotokuva

Taikaolentojen hoidon professori ja Serpentardin tuvanjohtaja Frederic T. Coudert onnistui vuodenvaihteessa 2010-11 salakuljettamaan lohikäärmeen munan koululle. Salainen ja laiton lohikäärme Châteaun mailla ei tietenkään pysynyt pitkään salassa varsinkaan oppilailta ja myös rehtori sai aika pian selville, mitä professori Coudert oikein piilotteli.

Lohikäärme, rodultaan walesinvihreä, kuoriutui sunnuntaina 16.1.2011 vanhassa ja hyvin salassa pidetyssä mökissä Châteaun läheisessä metsässä. Munan hautomisprosessi pysyi visusti piilossa Châteaun väeltä. Professori Coudert onnistui jotenkin pitämään vastasyntyneen lohikäärmeensä piilossa koulun rehtorilta Sophie Everettiltä muutaman viikon ajan, tosin ensimmäiset oppilaat seurasivat professoria otuksen luokse jo kuoriutumista seuraavana päivänä. Viesti salatusta lohikäärmeestä kulkeutuikin rehtori Everettille nimenomaan oppilaiden kautta.

Kevätlukukauden aikana käytiin suurempaa kädenvääntöä laittomasti Châteauhon tuodusta lohikäärmeestä. Oppilaat keräsivät Ronja Blomroosin johdolla adressia lohikäärmeen puolesta koulun henkilökunnan suhtautuessa huomattavasti negatiivisemmin lohikäärmeuutiseen.

Tarina ei kerro, mihin lohikäärme lopulta päätyi. Varmaa kuitenkin on, ettei lohikäärme enää ole Châteaun mailla. Professori Coudert puolestaan sai luvan opettaa vielä seuraavanakin lukuvuonna, joten tilanteeseen saatiin kai aika hyvä ratkaisu.

Sophie Everettin valtakausi Châteaussa oli muutenkin erittäin oppilasaktiivista aikaa. Koulun opinto-ohjaajana ja oppilaiden suurena tukena toiminut Léa Rivett aloitti koulun oppilaskuntatoiminnan, missä oppilaat pääsivät yhdistämään voimansa ja vaikuttamaan koulun menoon. Mahdollisesti juuri oppilaskuntatoiminta siivitti Ronja Blomroosin ja muiden oppilaiden lohikäärmeprotestia. Oppilaskunta oli toiminnassa koko kolmivuotiskauden syksyltä 2010 keväälle 2013.

Ensimmäiset oppilaskunnan jäsenet olivat:

 • Otto Dumas, 4. luokka, Serdaigle
 • Lyneth Dubois, 3. luokka, Gryffondor
 • Ronja Blomroos, 3. luokka, Serpentard
 • Emma Merryweather, 2. luokka, Pouffsouffle
 • Chloé Tesson, 1. luokka, Serpentard
 • Dinja Lora Shott, 1. luokka, Pouffsouffle

(Luokkajako yllä noudattaa vanhaa neljän luokan järjestelmää, jossa ensimmäisen luokan oppilaat ovat aloitaessaan 13-vuotiaita ja neljännellä olevat 16-vuotiaita.)

Sophie Everett ei kuitenkaan saanut nauttia rauhasta ja oppilasaktiivisuudesta pitkään. Lukuvuoden 2012-13 aikana hänen rakkauselämänsä vei suuren osan ajasta ja keskittymiskyvystä. Rehtorin entinen heila yritti myrkyttää Everettin vuodenvaihteessa 2012-13, mikä kaikkien onneksi epäonnistui. Vähän myöhemmin rehtorille selvisi, että hän on raskaana ja siihen liittyvät komplikaatiot veivät sitten loput energiat kevätlukukaudelta. Vaikka rehtorilla olikin laskettu aika vasta marraskuussa, joutui hän lopulta jäämään sairaslomalle keväällä 2013.

Linkkivinkkejä:

Jatko-opiskelua, protesteja ja Brittien kosiskelua 2013-2014

Rehtori Everettin jäädessä sairaslomalle keväällä 2013 teki Taikaministeriö kuitenkin pienen virheen ja tulkitsi sen Everettin eroanomuksena. Niinpä koulun toimintalupa evättiin rehtorin puutteen vuoksi kesän 2013 aikana. Michael Evans palasi kuitenkin koululle ja sai Taikaministeriön taivuteltua myöntämään koululle jatkoluvan elokuussa. Koska monet kuitenkin olivat jo kuvitelleet koulun sulkeutuvan, ei opiskelijoita ollut montaa lukuvuodelle 2013-2014. Tilanteen korjaamiseksi aloitettiin jatko-opiskeluohjelma syksyllä 2013 ja kevään 2014 aikana kosiskeltiin mukaan Iso-Britannian velhoväestöä, joka pääsi osalliseksi Châteaun opeista syksystä 2014 alkaen.

Uusi lukuvuosi alkoi Taikaministeriön sulkemisyrityksistä huolimatta kuukauden myöhässä, 1.10.2013. Rehtorin tehtävässä toimii Michael Evans ja vararehtoriksi Evans palkkasi nuoren ja kokemattoman Yvonne Lefebvren. Lehdistö villiintyy yllättävästä vararehtorin vaihdoksesta, sillä pitkään vararehtorina toiminut Mila Molina oli edelleen mukana koululla, vaikkakin nyt ilman titteliä uuden tulokkaan yhtäkkiä päätyessä tehtävään. Myös opetuksen uusista linjauksista syntyi kohua, kun koulu ilmoitti ottavansa vastaan 17-20-vuotiaita jatko-opiskelijoita.

Kevään 2014 aikana jatko-opiskelijat nostivat metelin epäreilusta kohtelustaan. Jatko-opiskelijoille oli tarjottu hulppeat oleskelutilat omassa tornissaan, eivätkä he kuuluneet koulun tupajärjestelmään. Opiskelijat olivat kuitenkin osittain samoilla kursseilla koulun vanhempien oppilaitten kanssa ja halusivat päästä osaksi tupajärjestelmää ja varsinkin tupapistekisaa.

Cerfeur
Jatko-opiskelijoiden itse kehittämä symboli.

Tilanne oli kärjistynyt huhtikuuhun mennessä jatko-opiskelijoiden kapinaan, jonka aikana opiskelijat itse kehittivät Maurice Poulinin ja Ronja Blomroosin johdolla tunnuseläimekseen hirven. Tupansa he nimesivät Cerfeuriksi (Cerf = hirvi/peura, ranskaa) ja loivat hopeisen symbolin, jota he alkoivat kantaa kaavuissaan. Ruskealla pohjalla oleva hirvi on kieltämättä aika majesteetillisen näköinen. Syksystä 2014 alkaen Cerfeur on ollut koulun virallinen viides tupa, joka osallistuu tupapistekisaan.

Opiskelijapulan ja siitä johtuvien taloudellisten vaikeuksien takia rehtori Michael Evans ja Mila Molina aloittivat kevään 2014 aikana selvittelyt ulkomaalaisten noitien ja velhojen koulutusmahdollisuuksista. Pian kehkeytyikin suunnitelma Evansin synnyinmaan Iso-Britannian noitien ja velhojen houkuttelemiseksi.

Brittien tuominen Ranskaan ei kuitenkaan ollut mutkatonta ja koulussa tehtiin monia muutoksia. Muun muassa siirryttiin noudattamaan Tylypahkan luokkajakoa, jotta koulu olisi helpommin ymmärrettävissä uudelle kohderyhmälle. Samalla koulun nimi tarkentui Taikakoulu Châteauksi. Syksyllä 2014 kouluun tulvikin Englannin kanaalin toiselta puolelta oppilaita ja pitkästä aikaa myös niitä nuorimpia 11-vuotiaita, joita ei Châteaussa oltu nähty sitten luokkajakouudistuksen 2011.

Linkkivinkkejä:

Tiivistetty aikajana 2004-2014

Tähän on koottu pääkohdat koulun ensimmäisen kymmenen vuoden ajalta. Matkan varrelle on mahtunut jos jonkinmoista juonenkäännettä.

2004

Toukokuu: Châteaun seitsenhenkinen suunnittelutiimi kokoontuu ensimmäisiä kertoja. Mukana ovat Kata Lùtin, Athena Sharmetes, Charlie McCepillo, Cordelia Verbinski, Jennie McGryffin, Vivi McNeal sekä Marylin

Syyskuu: Koulun ensimmäinen lukukausi alkaa ja toiminta saadaan aloitettua.

2005

Huhtikuu: Koulun kolmas lukukausi alkaa. Toinenkin lukukausi käytiin jossain vaiheessa.

Toukokuun loppu: Koulun neljäs lukukausi alkaa. Charlie McCepillo siirtyy yli-inkvisiittorin tehtävistä vararehtoriksi.

Syyskuu: Viides lukukausi alkaa. Kata Lùtin pitää virkavapaata rehtorin virasta ja rehtorin tehtäviä hoitaa Charlie McCepillo.

2006

Kevät: Lukukausi 6. Kata Lùtin palaa rehtorin tehtäviin tammikuussa.

Syksy: Lukukausi 7. Koulun neljä ensimmäistä valvojaoppilasta valitaan: Maria Malila (3. luokka, Gryffondor), Scarlett Nagatoshi (3. luokka, Serdaigle), Jessica McGuire (3. luokka, Serpentard) ja Hannah Malcom (2. luokka, Pouffsouffle).

2007

Tammikuu: Koulun kahdeksas lukukausi alkaa. Valvojaoppilaina toimivat Maria Malila (4. luokka, Gryffondor), Scarlett Nagatoshi (4. luokka, Serdaigle), Stella Dráhms (4. luokka, Serpentard) ja Elena Wu (2. luokka, Pouffsouffle).

Huhtikuu: Koulun ensimmäiset V.I.P.-tutkinnon kokeet järjestetään. Niihin osallistuvat Scarlett Nagatoshi, Maria Malila, Stella Dráhms, Andromeda Marthers, Arya Moon ja Jemalia Gract.

Syksy: Lukukausi 9. Koulun rehtorina toimii virallisesti Kata Lùtin, apulaisrehtorina Athena Sharmetes ja vararehtorina Andromeda Marthers. Syyslukukaudelta ei jaeta tupapokaalia tai muita palkintoja.

2008

Tammikuu: Koulun kymmenes lukukausi alkaa ja sitä pidetään juhlalukukautena. Rehtorina toimii Kata Lùtin, mutta muista vastuutehtävien pitäjistä on hieman pulaa.

Pääsiäinen: Koululla järjestetään erityinen pääsiäispaja koulun jäsenille ja vieraille. Pääsiäispajan ohjelmaan kuuluu mm. pääsiäismunien maalausta sekä Etsijä löytää -kisa.

Koulun tutkintovaatimuksia uudistettiin. S.U.P.E.R.-tutkintotodistukset jaettiin tutkintouudistuksen jälkeen kevätlukukauden päätteeksi seuraaville henkilöille: Scarlett Nagatoshi, Maria Malila, Stella Dráhms, Andromeda Marthers, Arya Moon ja Jemalia Gract

Syyslukukausi on koulun 11. lukukausi. Kata Lùtin toimii rehtorina.

2009

Tammikuu: Lukukausi 12 alkaa. Rehtorin tehtävissä aloittaa pitkään koulussa jästitietoa opettanut Erica Grant. Vararehtoriksi nimitetään Michael Evans. Kata Lùtin on lomautettu tai käytännössä jokseenkin irtisanottu rehtorin tehtävistä.

Toukokuu: Châteaun viisivuotista taivalta juhlitaan karnevaalein ja naamiaisin. Palkintoja jaetaan runsain mitoin niin juhlijoille kuin järjestäjillekin ja lukukausi saadaan kunnialla päätökseen. Serdaigle voittaa tupamestaruuden. Valvojaoppilaan tehtäviä saavat Shiro Madley (2. luokka, Serdaigle) ja Ellen Maeve (2. luokka, Serpentard).

Vuonna 2009 Châteauta repii useampi skandaali. Rehtori Kata Lùtin riitaantui Taikaministeriön kanssa ja Châteaun paljastuminen jästeille villitsi mediaa.

Syyslukukausi oli järjestysluvultaan 13. Kata Lùtin palautetaan jälleen rehtorin tehtävään suuresta mediakohusta huolimatta. Koulun käytännön toteutusta kokeillaan blogipohjalla.

2010

Kevätlukukausi, järjestysluvultaan 14. Kata Lùtin toimii koulun rehtorina ja vararehtorin virkaan astuu Michael Evans.

Huhtikuu: Kata Lùtin murhataan Châteaun portaikossa yöpartiointia suorittaessaan. Murhaajaa ei saada kiinni kevään aikana, mutta aurorit ja valtansa menettäneen Punaisen Inkvisition inkvisiittorit suorittivat tutkimuksia koululla.

Michael Evans muutti Kanadaan, eikä pitänyt mitään yhteyttä Châteauhun enää kesän jälkeen.

Syyslukukausi (numero 15) alkaa hyvin Sophie Everettin siirtyessä rehtorin pestiin. Vararehtorina toimii Aline Laroque. Koululla oli aika paljon väkeä ja opetusta saa jokseenkin kaikissa aineissa. Rehtori Lùtinin murhaaja jää kiinni Poudlardinen kylässä.

2011

Kevätlukukausi (numeroltaan 16) alkaa suurin muutoksin ja mullistuksin. Everett ja Laroque siirtyvät lukukausiajattelusta lukuvuosiajatteluun ja lisäksi koululla käytännön toteutuksessa tapahtuu pieniä muutoksia. Koulun oppilaskunta aloittaa toimintansa. Ensimmäiset oppilaskunnan jäsenet ovat Otto Dumas (4. luokka, Serdaigle), Lyneth Dubois (3. luokka, Gryffondor), Ronja Blomroos (3. luokka, Serpentard), Emma Merryweather, (2. luokka, Pouffsouffle), Chloé Tesson (1. luokka, Serpentard) ja Dinja Lora Shott (1. luokka, Pouffsouffle).

Tammikuussa alkaa myös mysteerinen taikaolentojen hoidon professorin lohikäärmeenkasvatus. Lohikäärme kuoriutuu 16.1.2011 ja paljastuu ensimmäisille oppilaille melkein heti. Rehtorille lohikäärme paljastuu helmikuussa ja kevään aikana oppilaat keräävät adressia lohikäärmeen puolesta Ronja Blomroosin johdolla.

Lukuvuosi 2011-12

Syyslukukausi saa vielä numerokseen 17. Tämän jälkeen ei lukukausia ole laskettu, sillä käytännössä lukukausi 17 toimii lukuvuoden 2011-12 ensimmäisenä puolikkaana. Lukukauden aikana koulu siirtyy uudelle foorumille ja toiminta pyöri tuvanjohtajien ja aktiivisten oppilaskunnan jäsenten avulla. Oppilaskunnan ohjaavana opettajana toimii Lea Rivett.

Lukuvuonna 2011-12 koulun rehtorina toimii Sophie Everett ja vararehtorina Mila Molina.

Koulu siirtyy uuteen luokkajärjestelmään lukuvuoden 2011-12 aikana. Uudessa järjestelmässä luokkia on neljä ja ensimmäisellä luokalla aloitettiin 13-vuotiaana. Neljäsluokkalaiset olivat tässä järjestelmässä 16-vuotiaita.

Lukuvuosi 2012-13

Lukuvuonna 2012-13 koulun rehtorina toimii Sophie Everett ja vararehtorina Mila Molina. Lukukautta värittävät Sophie Everettin elämänkäänteet ja rehtori aikaisempi heila yrittää vuodenvaihteessa jopa myrkyttää tämän. Hieman myrkytyksen jälkeen rehtori huomaa olevansa raskaana ja on yllättävän huonovointinen.

Kevätlukukauden päätteeksi Sophie Everett jää äitiyslomalle, vaikka hänen laskettu aikansa onkin vasta marraskuussa.  Taikaministeriö ei löydä mistään uutta rehtoria ja väärentää Everettin eroanomuksen. Koulun toimintalupa evätäänn ja koulu on tarkoitus sulkea lukuvuoden päätteeksi.

Lukuvuosi 2013-14

Elokuu: Michael Evans palaa ranskaan ja kohtasi Yvonne Lefebvren, joka on erittäin huolissaan Châteaun sulkemisesta. Yhdessä he anovat jatkoaikaa Châteaulle ja saavat ministeriöltä luvan aloittaa, kunhan koululla on toimintaa viimeistään lokakuussa.

Uusi lukuvuosi alkaa 1.10. erittäin pienellä porukalla, kun monet oppilaat ehtivät siirtyä toisiin kouluihin lopetusuhan aikaan. Rehtorin tehtävssä toimii Michael Evans ja vararehtorina nuori Yvonne Lefebvre. Lehdistö villiintyy yllättävästä vararehtorin vaihdoksesta ja Châteaun opetuksen uusista linjauksista. Koulu ilmoittaa ottavansa vastaan 17-20-vuotiaita jatko-opiskelijoita.

Keväällä jatko-opiskelijat kapinoivat Maurice Poulinin ja Ronja Blomroosin johdolla. Kapinassa vaaditaan jatko-opiskelijoille yhtäläisiä oikeuksia koulun varsinaisten tupien rinnalla toimimiseen, tupapisteiden keräämiseen ja tuvan omaan tunnusmerkkiin.

Koulun tekninen toteutus vuosien varrella

Château on viimeisen kymmenen vuoden aikana sopeutunut teknisiin uudistuksiin ja uusiin ajatuksiin taikakoulujen toteutusmalleista. Yhteensä Châteaussa on jo kokeiltu neljää erilaista toteutustyyliä. Koulussa on mm. ollut kuvalinkitetty ulkoasu, oppitunteja kotisivuteksteinä, foorumiroolipeliä ja blogikirjoituksiin pohjautuvaa toimintaa. Tässä niitä nyt esitellään jonkinlaisessa järjestyksessä

1. Alkujaan kuvalinkitetty koulu

Syksyn 2004 ajan Châteaussa kokeiltiin kuvalinkitettyä ulkoasua. Siihen aikaan kuvalinkitys oli tavallista ja monet koulut oli rakennettu kymmenien kuvien järjestelmänä. Châteaussa kuvia ei kuitenkaan oltu piirretty, vaan ne muokattiin valokuvista. Erityisesti Michael Enkiriltä (ranskalaiselta maailmanmatkaajalta) saatiin lupa käyttää valokuvia näihin kuvanmuokkauksiin. Niinpä koululla seikkailtiinkin klikkailemalla eri osia kuvista ja sitä kautta siirtymällä eri puolille koulun osia.

Oppitunnit järjestettiin kai pääasiassa niin, että opettajat kirjoittivat tunnin tekstin omalle nettisivulle ja oppilaat kommentoivat oppitunteja sitten vieraskirjassa.

Tässä joitakin kuvia kuvalinkitysajalta. Eri kohtaa kuvasta klikkaamalla, pääsi eri osiin koulua. Nämä kuvat on luotu yhdistelemällä Michael Enkiri matkakuvia. Château on erikseen saanut luvan käyttää Enkirin kuvia, eikä niitä siksi ole muiden käytössä. Yhdistelmäkuvat ovat Katan käsialaa.

aula
Châteaun aula syksyltä 2004. Yhdistetty kahdesta tai kolmesta valokuvasta. Alkuperäiset kuvat © Michael Enkiri.
Osaa Michael Enkirin kuvista käytettiin myös suoraan, yhdistämättä niitä mihinkään.
Käytävä, joka johtaa aulaan. Alkuperäiset kuvat © Michael Enkiri.
Luokka numero 10 oli myös ensimmäisessä kerroksessa. Yhdistetty kahdesta kuvasta.
Luokka numero 10 oli ensimmäisessä kerroksessa. Alkuperäiset kuvat © Michael Enkiri.

2. Kotisivutunnit ja foorumi yhdistelmänä

Seuraavaksi Châteaun opettajat pitivät edelleen oppitunteja itse tekemillä sivuillaan, mutta koululle hankittiin myös foorumi, jolla osa tunneista pystyttiin pitämään. Näin opettajien ei tarvinnut osata tehdä omia sivujaan, vaan opettajaksi pystyi liittymään myös ilman erillistä sivunteko-osaamista. Jossain vaiheessa Châteaussa saatettiin myös käyttää chattia, tosin siitä ei ole löytynyt merkkejä vanhoista muistiinpanoista.

Rehtori Kata Lùtin rekisteröityi koulun ensimmäiselle foorumille marraskuussa 2005, joten koulu toimi melkein puolitoista vuotta ilman foorumia. Tämän jälkeen oppitunnit siirtyivätkin pikkuhiljaa aika suurelta osin foorumin puolelle. Kuitenkin kotisivutunnit ja foorumi elivät pitkään rinnakkaiseloa.

3. Foorumiroolipeliä ja nettisivuja

Châteaulla on historiansa aikana ollut käytössä jo kolme foorumia. Ensimmäiseltä foorumilta siirryttiin tammikuussa 2009, kun foorumipalvelun tarjoaja sulki foorumimme, eikä onnistunut palauttamaan sitä yli viikkoon. Tämä kertoo paljon ylläpitotiimin kärsivällisyydestä niihin aikoihin.

Toisen kerran koulu on muuttanut uudelle foorumille rehtori Sophie Everettin johdolla samalla, kun koulu siirtyi lukukausijärjestelmästä lukuvuosijärjestelmään ja koulun luokkajakoa muutettiin.

Koulun vanhat foorumit ovat edelleen luettavissa, tosin niille liittymistä ei suositella. Näet vanhat foorumit täältä:

Foorumeihin yhdistettiin myös taiteellisesti toteutettuja nettisivuja, joilta löytyi perustietoja roolipelistä ja Châteausta. Myös koulun kirjasto ja koulu Viistokuja ovat pitkään olleet nettisivuina. Koulu ei koskaan ollut pelkästään foorumipohjainen, tosin lukuvuonna 2011-2012 koulu on pyörinyt pääasiassa foorumilla ja sivustolla ei ole ollut juuri mitään ylläpitotiimin päivitettäväksi.

Châteaun ulkonäkö keväällä 2006. Yläkuva on muokattu luvalla Michael Enkirin valokuvista.

Vuonna 2006 ulkoasu koodattiin aika alkeellisesti ja se näytti hyvältä jokseenkin vain Internet Explorer -selaimella. Sivut koodattiin käsin ja toteutuksessa käytettiin iframea, joka sai uudet sivut aukeamaan laatikkoon otsikkokuvan alle. Näin otsikko, linkit ja alareunan tiedot tarvitsi päivittää vain yhdelle sivulle.

Vuonna 2010 Kata koodasi nettisivuja jo sujuvasti php-koodin avulla. Tässä koodausmuodossa sivut näyttivät jokseenkin samalta kaikilla selaimilla ja niistä saatiin käyttäjäystävällisemmät. Tässä murhamysteerin ajoilta oleva dramaattinen ulkoasu.

Kevään 2010 ulkoasu Kata Lùtinin murhan ajoilta. Yläkuva on Katan ottama.

4. Seikkailu blogimaailman puolelle

Vuoden 2009 aikana Châteaulle tuli pakkomuutto vanhalta nettisivulta muualle, sillä palveluntarjoaja ilmoitti lopettavansa ja sulkevansa kaikkien sivut. Koulu päätti kesän aikana kokeilla uutta järjestelmää, missä koko sivusto koottaisiin blogin varaan ja oppilaat voisivat kirjautua sisään koko sivustoon erillisen foorumin kirjautumisen tilalta. Ensimmäinen kokeilukausi kesällä 2009 olikin onnistunut, mutta syksyn 2009 aikana blogijärjestelmä kaatui ja koulu päätyi muuttamaan takaisin foorumille.

Blogikokeilun hienouksina oli muun muassa se, että jokaisella hahmolla oli oma käyttäjätunnus ja salasana, jolla pääsi kirjautumaan. Kirjautuneena pystyi muokkaamaan omaa käyttäjäprofiiliaan, lisäämään kuvan ja vastaavaa. Opettajilla oli lisäksi oikeudet julkaista blogiartikkeleita oppitunteina.

Varjopuolina oli järjestelmän toimivuus. Kata käytti wordpress.orgin avointa järjestelmää, jonka sai ladata omalle palvelimelleen. Palvelin ei kuitenkaan jaksanut pyörittää sivustoa, jos yli viisi käyttäjää yritti olla sisäänkirjautuneena samanaikaisesti. Niinpä sivuston tekninen puoli ei oikein toiminut.

Châteaun ulkoasu syksyllä 2009, kun sivusto oli rakennettu blogin varaan. Kaikki kuvat ovat Châteaulaisten piirtämiä tai valokuvaamia.

Blogiseikkailusta viisastuneena blogeja vältettiinkin sitten seuraavien vuosien ajan, kunnes kesällä 2013 koulun pääsivusto rakennettiin jälleen Katan toimesta blogipalvelun varaan. WordPress.com eroaa aiemmasta blogijärjestelmästä siinä, että blogit ovat valmiin palveluntarjoajan serverillä, joka on suunniteltu tuhansien blogien ja tuhansien käyttäjien samanaikaiseen aktiivisuuteen. Tämä palveluntarjoaja toimii siksi huomattavasti paremmin, kuin vuonna 2009 käytössä ollut palvelu.

 

Kirjoittanut: Michael Evans (Châteaun henkilökuntaa)