Anteeksiantamattomat kiroukset

Eng. The unforgivable curses

Anteeksiantamattomat kiroukset ovat taikamaailman voimakkaimmat ja tuhoisimmat loitsut, joiden käyttämisestä toista ihmistä vastaan rangastaan elinkautisella vankeudella Azkabanissa.

Tappokirous – Avada Kedavra

Eng. Killing Curse – Avada Kedavra

Avada Kedavra on kirous, jonka loitsiminen saa aikaan vihreän valosuihkun, joka – osuessaan kohteeseensa – aiheuttaa välittömän ja kivuttoman kuoleman. Avada Kedavralle ei ole keksitty vastaloitsua, tai loitsua, jolla kuolleen voisi palauttaa takaisin elävien kirjoihin. Vain yhden tiedetään selvinneen tästä kirouksesta hengissä; Harry Potterin.

Kielitieteellisesti Avada Kedavra pohjautuu armeankieliseen sanapariin ” ÐÑÓÐ ÛÓÑèÐ ” (Avada Kedavra), mikä käännettynä tarkoittaa ”Tuhoan niin kuin puhun”.

Kidutuskirous – Kidutu

Eng. Cruciatus Curse/Torture Curse – Crucio

Kidutu on kirous, jonka loitsiminen aiheuttaa kirouksen kohteelle sietämätöntä kipua. Kidutu ei vahingoita kohdetta fyysisesti, mutta mahdollisesti kiihdyttää kipureseptoreja. Jos uhria kiduttaa tarpeeksi kauan, voi sen järjen sumentaa lopullisesti. Kielitieteellisesti Kidutu pohjautuu Latinalaiseen sanaan ”Cruciatus”, mikä tarkoittaa ”kipua” tai ”kidutusta”.

Komennuskirous – Komennu

Eng. Imperius Curse – Imperio

Komennu on kirous, jonka avulla voi ottaa täyden vallan uhrista: Voit laittaa uhrin hukuttamaan itsensä tai vaikka tappamaan parhaan kaverinsa. Komennuskirousta voi vastustaa olemalla vahva mieleltään, ajattelemalla, että ”Enpäs teekään näin!”.

Kielitieteellisesti Komennu pohjautuu latinalaiseen sanaan ”imperiosus”, mikä tarkoittaa ”komentaa, ja voimakas”.

Kirjoittanut: Eve Shaw (Serdaigle)
Lähteinä ovat toimineet mm. J.K.Rowlingin luomat Harry Potter -kirjat, sekä Harry Potter wiki