Olemuksen tikapuut

Olemuksen tikapuut ovat ennustusmenetelmien vanha luokittelutapa, joiden ylimmät askelmat ovat taivaassa ja alimmat helvetissä. Vaikka luokittelutapa on vanha, se on pätevä myös nykypäivänä. Menetelmät jaetaan seuraavasti:

 1. Taivaalliset asiat
 2. Tulen elementit
 3. Ilman elementit
 4. Veden elementit
 5. Maan elementit
 6. Ihmiskunta
 7. Sanat, kirjaimet ja numerot
 8. Eläimet
 9. Kasvit
 10. Metallit ja kivet
 11. Henget ja demonit

Korkeimmalla askelmalla ovat taivaalliset asiat, joihin luetaan erilaiset sääilmiöistä tehtävät ennustuksen, kuten astrologia ja meteoromantia. Tähän ryhmään kuuluu myös oneiromantia, eli unista ennustaminen, koska unien on uskottu olevan jumalten lähettämiä viestejä. Jo varhaisina aikoina taivaalla näkyviä ilmiöitä on pidetty merkkeinä tärkeistä tapahtumista.

Seuraavilla askelmilla ovat elementit; tuli, ilma, vesi ja maa. Tulesta ennustamista kutsutaan pyromantiaksi. Pyromantia voi käsittää ennustamista esimerkiksi urhitulta tai kynttilän liekkiä tutkimalla. Pyromantialla on useita variaatioita, kuten ennustaminen kasveja polttamalla, savusta ennustaminen sekä suolasta ennustaminen tuleen kastamalla.  Ilmasta ennustamista kutsutaan aeromantiaksi, ja ennustaminen tapahtuu ilmastossa tapahtuvien muutosten perusteella. Aeromantian tyyppeihin kuuluu esimerkiksi tuulesta ennustaminen, ukkosesta ja salamoista ennustaminen sekä tähdenlennoista ennustaminen. Vedestä ennustamista kutsutaan hydromantiaksi. Tässä ennustusmenetelmässä ennustetaan tutkimalla veden väriä, virtausta ja väreilyä. Hydromantian variaatioita ovat esimerkiksi sileiden kivien heittäminen veteen ja niistä syntyvien renkaiden tarkkailu sekä narusta roikkuvan sormuksen kosketusten määrä vesikulhon reunoihin. Maasta ennustamista kutsutaan geomantiaksi. Ennustus tapahtuu heittämällä maahan esineitä ja tutkimalla niiden varjoja, värejä ja kuvioita. Esineinä voi käyttää muun muassa luita, tikkuja, simpukankuoria ja kiviä tai maata, hiekkaa ja multaa.

Olemuksen tikapuiden keskimmäisellä askelmalla sijaitsee ihmiskunta, joten se sijoitetaan ajattelussa eräänlaiseen keskipisteeseen. Ihmisen fyysisestä olomuodosta voi päätellä sekä persoonallisuuteen että yksilön tulevaisuuteen liittyviä asioita. Tähän ennustamisen lajiin kuuluvat erilaiset ihmisten fysiologiset piirteet, kuten kasvojen piirteet tai kämmenen muodot. Palmisteria on kädestä ennustamista, Frenologia persoonallisuuden päättelemistä kallon muodoista, Fysiognomia persoonallisuuden päättelemistä kasvonpiirteistä, Metoposkopia otsan viivojen tarkastelua ja Moleoskopia luomista ennustamista.

Sanoihin ja kirjaimiin kuuluvat muun muassa bibliomantia – raamatusta ennustaminen, grammatomantia – esimerkiksi ouija-laudan käyttö ja numerologia – numerot. Myös noppa, tarot-kortit ja riimut ovat suosittuja ennustusvälineitä. Erilaiset symbolit luetaan myös kuuluviksi tähän ryhmään.

Eläimet käsittävät monia erilaisia ennustusmenetelmiä. Alektromantia on menetelmä, jossa kukko laitetaan jyvistä tehdyn ympyrän sisälle, jossa jokaisen jyvän kohdalla on kirjain. Kukon nokkimista jyvistä voidaan siten muodostaa sanoja. Ikthyomantiassa tarkkaillaan kalojen liikettä vedessä, kun niille annetaan ruokaa. Ailuromantiassa käytetään kissoja ennakoimaan tulevaisuuden tapauksia, esimerkiksi säätä. Ennustaa voidaan myös esimerkiksi hämähäkeistä, linnuista, hevosista, jyrsijöistä, muurahaisista, ravuista, käärmeistä ja kilpikonnista. Eläinten sisälmyksistä ennustaminen on myös yksi alalajeista.

Kasveista ennustamisen yksi tärkeimmistä lajeista on floromantia eli kukista ennustaminen. Siinä kukasta nypitään terälehdet irti yksi kerrallaan, jonka jälkeen saadaan ennustukselle tulos. Tärkein kasveista ennustamisen menetelmistä on tasseomantia/tasseografia eli teenlehdistä ennustaminen.

Metalleista ja kivistä ennustamisen tunnetuin laji on Krystallomantia eli kristallipallosta ennustaminen. Myös jästien käyttämä uudenvuoden meno, jossa sulaa tinaa kaadetaan vesiastiaan, ja jähmettyneestä muodosta tulkitaan tulevan vuoden tapahtumia, on suosittua. Peilistä ennustamista kutsutaan Kataptromantiaksi.

Henkien ja demonien kutsuminen eli manaaminen on eräs vanha keino salattujen tietojen hankkimiseen. Se sijaitsee olemuksen tikapuiden alimmalla askelmalla. Kuolleiden manaamista kutsutaan nekromantiaksi ja tulevaisuutta koskevan tiedon hankkimiseen kuolleilta kutsutaan skiomantiaksi.

Kirjoittaja: Mila Molina

Lähteet: Charles Walker: The encyclopedia of secret knowledge

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s