Samaani

Tunnetaan myös Lapinnoitana. Samaani on saamelais- tai muiden pohjoisilla alueiden alkuperäiskansojen parantaja, ennustaja sekä neuvonantaja monenlaisissa ongelmissa.

Sana saamaani on tullut länsimaihin Siperian tunguuseilta (evenkeiltä), joiden kielessä se tarkoittaa ’hän joka tietää’. Samaan tapaan suomessa saamaania kutsutaan tietäjäksi tai lapinnoidaksi. On kuitenkin mahdollista, että tunguusit ovat lainanneet sanan kiinan sanasta sha men, jolla on tarkoitettu buddhalaista munkkia, ja joka puolestaan on peräisin sanskritin sanasta sramanas, ’buddhalainen askeetikko’.

Samaanilla on kyky saada yhteys henkimaailmaan transsissa eli muuttuneessa tajunnantilassa, mutta joskus yhteys saadaan myös unessa. Transsitilassa saadaan neuvoja haltioilta tai muilta taikaolennoilla. Transsin aikana voi saada kohtauksen, jos kohtaa vihamielisen haltian tai muun taikaolennon, ja kohtaus aiheuttaa äkillisen elintoimintojen häiriön, mutta kokeneet samaanit pystyvät estään tämän kohtauksen vaikka kohtaisivatkin vihamielisiä kulkijoita. Uskotaan että jotkut samaanit pystyivät myös muuttautumaan eläimeksi eli he olivat eräänlaisia animaageja.

Muita mahdollisia yhteyksiä henkimaailmaan olivat kalliomaalaukset tai maan tai ihon maalaaminen. Jotkut uskovat ympäriltään maalattujen kädenkuvien syntyneen siten, että ihminen on yrittänyt maalata itsensä osaksi kiveä, ja päästä siten toiseen todellisuuteen, mutta kaikki tutkijat eivät ole samaa mieltä. Myös pukeutumalla erilaisiksi olennoiksi uskottiin voitavan muuttua sellaisiksi.

Samaanin tärkeimpiä apuvälineitä

  • Noitarumpu, joka auttoi transsitilan saavuttamista, ja johon oli kuvattu jumalia ja maailman rakenne
  • Apuhenget/ avustajat eli puoltajat (joidenkin tutkijoiden mielestä)
  • Aseina olivat noidannuolet. Noidannuoli saattoi iskeä esimerkiksi metsäretkellä. Se ei näkynyt ulospäin, mutta aiheutti kovan kolotuksen. Lapin noita saattoi myös kirota esimerkiksi karjan sairastumaan.

Samaanin tehtäviä oli mm.

  • parantaja
  • ennustus, usein luista
  • neuvonantaja
  • taikaolentojen aiheuttamat kriisien torjunta

Istunnot olivat yleensä yöllä tai illalla. Istunnoissa samaani suorittaa rituaalin. Rituaalissa samaanin toimet ja ääntely symboloivat yliluonnollisen maailman asioita ja olentoja. Samaani soitti noitarumpua ja siirtyi henkitasolle, Mukana on usein avustajia eli puoltajia. Samaani pyrkii usein kysymään neuvoja pulmiinsa yliluonnollisilta tahoilta. Joissain perinteissä henkiolento ottaa aamaanin haltuunsa, ja avustajat kyselevät aamaanilta asioitas.

Kirjoittanut: Jemalia Gract (Châteaun henkilökuntaa)