Taikajuomien ja -liemien perusteet

Kirja on alkujaan julkaistu Tylypahkan taikakoulun kirjastossa (2011). Kirjan reseptit pohjautuvat Harry Potter -kirjoissa olevaan tietoon, tosin yksityiskohtia on täytetty omalla mielikuvituksella. Lähdemateriaalia: Viistokuja.net, HP Lexicon sekä HarryPotterWiki. Älynteroitusjuoman resepti on sellaisenaan julkaistu aiemmin (tarkempi selitys reseptin alla). Kirjan teksti © Kata (Tarquin Félix = Katan keksimä kirjailijahahmo, Ellen Maeve = Katan aiempi oppilashahmo).

Sisältö

Yleistietoa liemistä

Taikaliemien ja -juomien hallinta erottaa perusvelhon ja taidokkaan taikamaailman kansalaisen toisistaan. Liemiä osaamalla voi pelastaa henkiä ja saavuttaa suuria, kunhan tietää, mitä tekee. Tämä opus esittelee liemiin liittyviä perusasioita, sekä erilaisia arkipäiväisiä ja helposti valmistettavia liemiä. Tavoitteena on tämän kirjan avulla saavutta ainakin minimitaso liemien osaamisessa.

Myrkyt ja myrkytykset ovat taikamaailman suurimpia uhkia, sillä niitä tulee vastaan mitä monimutkaisimpia. Myrkytys iskee aina yllättävässä tilanteessa, kun sitä vähiten odottaa. Suurimpana myrkytyksen vastaisena aseenaan velho voikin kantaa mukanaan besoaaria, joka toimii vastamyrkkynä suurelle osalle maailmamme myrkyistä.

Tietoisku: Besoaari on vuohen vatsasta poimittu kivi, jolla on tärkeä rooli vastamyrkkynä monille maailman myrkyistä.

Juomien mestarilla ei kuitenkaan ole pelkästään perusasiat hallussa, kuten flunssaa parantavan pippurijuoman teko. Hän kykenee hallitsemaan myös ympärillään olevien unta Elävien kuolleiden juomalla ja ihmissuhteitä Amortentian avulla. Tieto on valtaa ja sitä saa liemien avulla hankittua vaikka kuinka paljon, eikä siihen aina tarvitse edes osata totuusseerumin valmistusta.

Ylös

Liemikeittiön varusteet

Jokaisen itseään kunnioittavan liemien keittäjän perusvarusteisiin kuuluvat seuraavat esineet:

 1. Noidankattila käytettäväksi avotulella (yleensä tinaa tai rautaa)
 2. Kattilaan sopiva kansi
 3. Mortteli, jolla hienontaa aineita (//Wikipedia: Mortteli)
 4. Vaaka ja punnuksia
 5. Mitta-astioita
 6. Sahalaitainen veitsi
 7. Suoralaitainen veitsi
 8. Puukauha
 9. Siivilä

Liemiä keittäessä varustetarve vaihtelee hieman ja erikoisempien liemien keittämiseen tarvitaan usein myös erikoisvarustusta. Yllä luetelluilla varusteilla pystyy valmistamaan kaikkia tässä kirjassa opastettavia liemiä. Suuremmaksi liemimestariksi tähtäävällä voi olla hyötyä myös seuraavanlaisista varusteista:

 • Suodatinliina
 • Puolikuunmuotoinen hopeateräinen veitsi
 • rautakauha
 • Jalometallista valmistettu kattila (Kulta, hopea tai kupari)

Ylös

Ainesten käsitteleminen

Kaikkia liemiaineksia tulee käsitellä huolella ja kunnioittavasti. Aineksia ei turhaan saa sekoittaa keskenään eikä niitä voi säilöä ihan miten sattuu. Ainesten kontaminoituminen (//Wikipedia: Kontaminaatio) voi olla jopa hengenvaarallista liemen juojalle. Kontaminaation estämiseksi on hygienia tärkeää ja varusteiden tiskaus liemien välillä on välttämättömyys.

Huolellisuuden lisäksi on tärkeää, että liemiaineksia säilötään oikeanlaisessa ympäristössä. Usein oikeanlainen ympäristö on kuiva, viileä ja pimeä tila, kuten kellari tai varasto. Ainesosia ostaessa kannattaa aina tarkastaa miten niitä on säilytetty ja miten niitä tulisi säilyttää.

Ylös

Reseptit

Äkämienparannusjuoma

Käytetään äkämien ja paiseiden hoitoon. Juomaa nautitaan aluksi kaksi teelusikallista kahdesti päivässä ja kun paiseet alkavat kutistua jatketaan hoitoa vielä viikko yhdellä teelusikallisella kahdesti päivässä. Kutiavia ja kirveleviä äkämiä voi myös sivellä juomalla kolmen tunnin välein.

Ainekset

 • 3 nokkosen lehteä
 • 1 käärmeen myrkkyhammas
 • 2 sarvekasta etanaa
 • 7 piikkisian piikkiä

Valmistus

Kiehauta nokkoset ja käärmeen myrkkyhammas. Jauha sarvekkaat etanat. Lisää etanat liuokseen ja ota kattila pois tulelta. Lisää piikkisian piikit. Hauduta lopuksi seosta viisi minuuttia. Liemen tulisi olla punaruskeaa ja sakeaa.

Liemi tulee pullottaa kuumana, jotta se säilyy pidempään. Liemen voi halutessaan suodattaa juuri ennen käyttöä. Suodattaminen laskee kuitenkin hieman liemen tehoa, joten on suositeltavaa käyttää lientä sellaisenaan.

Ylös

Suurennusliemi

Liemi suurentaa siihen kastetut esineet. Suurennuksen määrä riippuu siitä, kuinka kauan esine on kosketuksissa liemeen. Myös kasvien suurentaminen jättiläiskasveiksi onnistuu lisäämällä päivittäin noin tippa suurennuslientä kasvin juurelle. Ihmisten ja olentojen ei tulisi juoda suurennuslientä.

Ainekset

 • 3 koppakuoriaista
 • kuivattu metsähiiren häntä
 • 1/2 dl iilimatomehua
 • tuoretta vuoheinää
 • piikkisian piikki

Valmistus

Laita iilimatomehu kattilassa lämpenemään. Jauha koppakuoriaiset ja metsähiiren häntä jauheeksi ja lisää kiehuvaan iilimatomehuun. Anna kiehua noin viisi minuuttia ja ota kattila pois tulelta juoman muuttuessa sakeaksi. Lisää vuoheinää, kunnes liemi on liilaa. Lisää lopuksi kokonainen piikkisian piikki ja anna juoman jäähtyä. Lopputuloksen tulisi olla sinertävää, kirkasta juomaa.

Juoma kannattaa suodattaa, mikäli sitä aikoo käyttää kasvien kasvatukseen.

Ylös

Hiustennostatusliemi

Hiustennostatusliemi nostaa nimensä mukaisesti juojan hiukset ja muut ihokarvat pystyyn. Sitä tulee käyttää varovaisesti, eikä yli decilitran kerta-annostusta suositella. Pitkäaikaisella, päivittäisellä käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia.

Ainekset

 • Rotan häntä
 • 3 Mustapippuria
 • Etikassa säilöttyjä kokonaisia iilimatoja
 • Basilikan lehti
 • Lohikäärmeen virtsaa

Valmistus

Aloita keittämällä rotanhäntää ja mustapippureita pienessä määrässä vettä noin 10 minuuttia. Lisää 2-2½ iilimatoa ja keitä vielä 15 minuuttia. Liemen tulisi olla punaruskeaa ja sakeaa. Ota kattila tulelta ja lisää yksi revitty basilikan lehti. Kaada kattilaan noin 2 decilitraa lohikäärmeen virtsaa, jotta juoma kirkastuu. Lämmitä juoma lähes kiehuvaksi ja anna jäähtyä ennen käyttöä. Mikäli juoma sakeutuu jäähtyessään, ei sitä tule käyttää.

Ylös

Turvotusliemi

Liemi turvottaa kaikki siihen koskevat ruumiinosat niin ihmisiltä kuin otuksiltakin. Liemiroiskeita voidaan parantaa kutistusjuoman avulla.

Ainekset

 • 3 Pallokalan silmää
 • Kuivattuja nokkosia
 • Lepakon perna

Valmistus

Murskaa kaksi kupillista nokkosia ja pallokalan silmät morttelissa karkeaksi jauheeksi. Kaada kaksi kupillista tätä jauhetta liemikattilaan, lisää vettä ja lämmitä seos. Anna seoksen kiehua puoli tuntia ja lisää tämän jälkeen lepakon perna kokonaisena. Sekoita ja anna hautua kaksi minuuttia miedolla lämmöllä. Pullota liemi lämpimänä.

Resepti on muunnos HarryPotterWikiassa esitetystä reseptistä, joka se puolestaan on muunnos Pottermoressa esiintyvästä reseptistä. Muunnoksella tarkoitetaan Katan keksimiä välivaiheita tai yksinkertaistuksia, jotka saavat sen sopimaan paremmin tämän kirjan yleiseen tyyliin.

Ylös

Kutistusjuoma

Juoma kutistaa siihen kastetut esineet ja kasvit. Juoman vaikutuksen voimakkuus riippuu siitä, miten kauan se on kosketuksissa kutistettavaan kohteeseen. Ihmisten ja olentojen ei tulisi juoda kutistusjuomaa. Juoma toimii vastaliemenä suurennusliemelle ja turvotusliemelle.

Ainekset

 • 100 g Päivänkakkaran juurta
 • 25 g Vihreitä perhosentoukkia
 • Kurttuviikuna
 • Rotan perna
 • Iilimatomehua

Valmistus

Kiehauta vettä ja lisää siihen pilkottu päivänkakkaran juuri sekä viipaloidut toukat. Sekoita myötäpäivään, kunnes juoma on tasaisen vihreää. Lisää sitten juomaan kuorittu kurttuviikuna sekä rotan perna. Anna hautua hiljaa 5-10 minuuttia ja lisää lopuksi loraus iilimatomehua. Valmiin liemen tulisi olla vihertävää, kirkasta nestettä.

Kutistusjuoman resepti pohjautuu Sapphire McGuiren lisätunnin yhteydessä kehittämään reseptiin, jonka Kata on kirjoittanut uudestaan paremmin kirjan tyyliin sopivaksi. Reseptissä käytetään Sapphiren keksimiä aineksia ja keittotapa on lähes sama kuin Sapphiren kuvauksessa.

Ylös

Älynteroitusjuoma

Liemi selkeyttää ajatuksenkulkua ja parantaa muistia. Hyvä nautittavaksi esimerkiksi kokeisiin luvun yhteydessä ja ennen varsinaista koetilaisuutta. Nautitaan teelusikallinen kerrallaan. Vaikutusaika on noin kaksi tuntia.

Ainekset

 • 5 g Mustia kuoriaisia (kuivattuja)
 • 12 g Inkiväärinjuurta
 • 10 ml Vyötiäisen sappea
 • Vettä

Valmistus

Kuutioi inkiväärin juuri ja anna sen kiehua pehmeäksi vedessä. Liemen tulee edelleen olla kirkasta. Jauha kuoriaiset mahdollisimman hienoksi ja lisää jauhe samalla huolellisesti sekoittaen. Liemen tulisi tässä vaiheessa olla tuhkanharmaata.

Lisää noin 5 ml vyötiäisen sappea ja anna juoman kiehua hiljalleen, kunnes sen tilavuus on noin puoli litraa. Väriltään juoman tulisi olla harmaanvihreää. Ota juoma pois tulelta ja anna sen jäähtyä huoneen lämpöiseksi. Sekoita varovasti joukkoon loput vyötiäisen sapesta, jolloin juoma muuttuu kirkkaaksi, juoksevaksi ja sinivihreäksi.

Ylös

Reseptin on kirjoittanut Ellen Maeve, 2009. Julkaistu Pimeyden Perillinen-lehden Musta Kattila -palstalla 5.1.2009. Myöhemmin julkaistu myös Châteaun kirjastossa ja Ikipuun kirjastossa. Ellen Maeve = Katan aiempi oppilashahmo, eli myös tämä osuus on Katan kirjoittama.

Kirjoittanut Tarquin Félix (2011)

Kirja on alkujaan julkaistu Tylypahkan taikakoulun kirjastossa (2011). Kirjan reseptit pohjautuvat Harry Potter -kirjoissa olevaan tietoon, tosin yksityiskohtia on täytetty omalla mielikuvituksella. Lähdemateriaalia: Viistokuja.net, HP Lexicon sekä HarryPotterWiki. Älynteroitusjuoman resepti on sellaisenaan julkaistu aiemmin (tarkempi selitys reseptin alla). Kirjan teksti © Kata (Tarquin Félix = Katan keksimä kirjailijahahmo, Ellen Maeve = Katan aiempi oppilashahmo).