Roolipelaaminen

Taikakoulu Château on foorumipainotteinen roolipeli. Suurin osa roolipeleistä pelataan foorumilla yksin, kaksin, tai isomman porukan kesken ja peliviestien pituuden, sekä kirjotustyylin saa määrittää itse. Châteaussa on myös mahdollisuus chatpeleille, jotka pelataan erillisessä chatissa. Ohjeet chatroolipelaamiseen löydät täältä.

Tämä info toimii yleisenä ohjeena Taikakoulu Châteaussa toimivaan roolipeliin. Tarkoitus on antaa roolipeliä aloittelevalle hyvä kuva siitä, miten roolipelissämme on tarkoitus toimia. Muualla aiemmin roolipelanneet voivat myös tutkailla näitä ohjeita selvittääkseen, poikkeaako jokin Taikakoulu Châteaun käytännöistä muista roolipeleistä.

Sisällys

  • Mitä roolipelaaminen on?
  • Peliviestien muotoilu Châteaussa
  • Pelivuorojen käyttö
  • Roolipelissä kiellettyä
  • Minkälaiset hahmot tekevät pelistä mielenkiintoisen?
  • Miten roolipelissä pääsee alkuun?

Mitä roolipelaaminen on?

Wikipedia määrittelee lyhyesti, että ”Roolipeli on vuorovaikutteisen kerronnan muoto, jossa osallistujat pyrkivät eläytymään kuvitteellisten hahmojen rooleihin.” Roolipelejä on monenlaisia aina pöytäroolipeleistä tietokonepeleihin ja tekstipohjaisesta tarinankerronnasta näyttelemiseen pohjautuvaan larppaamiseen. Kaikissa roolipelin muodoissa luodaan kuitenkin yhteistä tarinaa toisten kanssa.

Châteaussa tarinankerronta toteutetaan kirjoittamalla viestejä foorumille tai chattiin. Viestien ketju muodostaa tarinan, jossa tapahtumia tarkastellaan useamman tarinaan osallistuvan hahmon näkökulmasta. Peliin osallistuvaa kirjoittajaa kutsutaan pelaajaksi. Pelaaja kehittää itselleen vähintään yhden hahmon, jonka näkökulmasta hän kirjoittaa.

Foorumilla roolipelatessa jokainen oma viestiketju (topic) on oma pieni pelinsä. Nämä pienet pelit ovat kuin alalukuja suurempaan kokonaisuuteen, jonka koko foorumi muodostaa. Viestiketjun ensimmäistä viestiä kutsutaan pelin aloitukseksi. Aloituksessa määritellään tarkemmin pelin lähtökohdat, kuten päivämäärä, tarkempi sijainti (koulurakennuksen tietty luokka, metsän tietty aukea tms.) ja minkälaisten hahmojen on ajateltu osallistuvan.

Peliviestien muotoilu Châteaussa

Netissä roolipelatessa näkee kaikenlaisia erikoismerkkejä, joilla yritetään erotella hahmon ajatukset, tekeminen ja ääneen lausumat asiat toisistaan. Châteaussa ei tällaisiin tarinan perusominaisuuksiin laiteta ylimääräisiä merkkejä, vaan teksti kirjoitetaan tarinana samaan tyyliin kuin kirjoissa ja novelleissa. Lyhyesti tämä tarkoittaa sitä, että hahmon lausumat osat kirjoitetaan lainausmerkkien tai ajatusviivan avulla. Muut hahmon tekemistä ja ajatuksia kuvaavat asiat kirjoitetaan ilman minkäänlaisia erikoismerkkejä.

Pelaaja voi kommentoida jotain peliin liittymätöntä joko peliviestinsä alussa tai sen lopussa. Peliin kuulumattomat kommentit tulee kirjoittaa kauttaviivojen väliin. Joko:
/ Pelaajan kommentti tähän väliin / tai // Pelaajan kommentti tähän väliin //

Châteaussa peliviestit voi kirjoittaa joko yksikön ensimmäisessä tai kolmannessa persoonassa. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjoitat joko minä- tai hän-muodossa. Aikamuotona voi käyttää joko preesensiä (kävelee, kirjoittaa) tai imperfektiä (käveli, kirjoitti). Olisi kuitenkin suotavaa pitää sama persoona- ja aikamuoto kaikissa saman pelin viesteissään.

Yhteen peliviestiin saa erittäin mielellään kirjoittaa enemmänkin kuvausta ympäristöstään ja hahmostaan. Teksti jaetaan erillisiksi tekstikappaleiksi, jotta sitä on helpompi lukea. Kappaleiden väliin kannattaa jättää tyhjä rivi, sillä ensimmäisten sanojen sisennys toimii huonosti foorumilla. Yleensä jokainen tekstikappale käsittelee omaa asiaansa ja ensimmäinen kappale voi esimerkiksi kuvailla huoneen sisustusta ja seuraava hahmon reaktiota toiseen huoneessa olevaan henkilöön.

Esimerkkiä pelistä voi katsoa vaikka täältä tai täältä.

Pelivuorojen käyttö

Jokaisen peliin osallistuvan on tarkoitus voida osallistua tasapuolisesti ja siksi pelivuoroja tulisi käyttää ainakin yli kolmen pelaajan peleissä. Pelivuoroissa on kyse siitä, että pelaajat sopivat järjestyksen kirjoittamiselle ja odottavat toisten vastauksia. Ensin pelaaja 1 kirjoittaa viestinsä, sitten pelaaja 2, sitten pelaaja 3, sitten pelaaja 4, sitten jälleen pelaaja 1, pelaaja 2, pelaaja 3 jne.

Pelivuorot mahdollistavat tasapuolisen osallistumisen peliin. Pelivuoroista voi satunnaisesti poiketa, mutta niissä tulisi yrittää pysyä. Pelivuoroista poikkeaminen tulee sopia etukäteen jokaiseen peliin (esim. voitte sopia, että viikon tai kuukauden sisään vastamatta jättäneen yli saa hypätä).

Roolipelauksessa kiellettyä

Seuraavat asiat ovat Châteaussa (ja useimmissa muissakin roolipeleissä) kiellettyjä:

1. Autohittaus = toisen hahmon kuvailu ja tekemisistä päättäminen

Roolipelauksen tärkein sääntö on, että jokainen päättää ainoastaan omien hahmojensa tekemisistä. Ole siis tarkkana kirjoittamissasi kuvauksissa ja varo kuvaamasta toisten reaktioita tekemisiisi. Esimerkiksi seuraava lause on autohittaava: Hiivin täysin huomaamattomana Katan perässä koulun käytävällä.

Voit hiipiä Katan perässä, jos Kata kertoo kävelevänsä käytävällä, mutta et voi päättää huomaako Kata sinut. Et myöskään voi seurata Kataa käytävällä, ellei hän ole kertonut olevansa siellä. Sallittua vastaavassa tilanteessa on kirjoittaa: Hiivin Katan perässä käytävällä ja toivon, ettei hän huomaa minua.

Jos tahdot tehdä jotain toisille hahmolle (esim. tönäistä luudalta, vakoilla huomaamattomana käytävällä), sovi asiasta kyseisen hahmon pelaajan kanssa. Juonenkäänteistä voi sopia pelien suunnittelualueella tai pelin lomassa kirjoittamalla kommentteja toisilleen peliviestien loppuun.

2. Munchaus = hahmo on ylivoimainen tai muuten liian täydellinen

Kaikilla on jonkinlaisia heikkouksia, jotka tulee ottaa huomioon myös roolipelatessa. Mikäli hahmo osaa jo kaiken ja selviää aina naarmuitta kaikesta, tulee pelistä nopeasti tylsää. Realistinen näkemys siitä, mitkä ovat oman hahmon vahvuudet ja heikkoudet, on tarpeen myös tarinoissa. Ne pienet epäkohdat tekevät hahmoista mielenkiintoisia ja hahmojen välisestä vuorovaikutuksesta mielekästä.

3. Metapelaus = käyttää vastapelaajan kuvauksesta tietoja, joita hahmo ei ole voinut saada selville

Hahmojen kuvauksiin kirjoitetaan yleensä paljon enemmän hahmosta, kuin mitä hahmot kertovat toisilleen. Kuvauksista peliin poimittavissa tiedoissa tulee siksi olla tarkkana. Vastapelaajan kuvauksesta voi käydä katsomassa yleisimmät ulkonäön piirteet, mutta esimerkiksi vastapelaajan veljestä ei voi tietää, ennen kuin vastapelaaja on maininnut veljensä pelissä. Pelaajat voivat keskenään sopia, mitä ovat toisistaan kuulleet. Näin ei kaikkia keskusteluja ole pakko erikseen pelata.

4. Jakautuminen kahteen paikkaan

Pelaaja saa viedä hahmonsa useampiin peleihin. Peleistä tulee kuitenkin tarkastaa, etteivät ne sijoitu samaan aikaan. Eihän sama hahmo voi olla perjantai-aamuna Pariisin juna-asemalla ja omassa sängyssään nukkumassa, vaan hän on jommassa kummassa paikassa. Tähän kannattaa ottaa avuksi hahmon aikajana, ettei tule myöhemmässä pelissä väittäneeksi olleensa muualla toisen pelin ajankohtana.

Minkälaiset hahmot tekevät pelistä mielenkiintoisen?

Roolipelihahmon suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä hyvin suunnitellulla hahmolla on helpompi ja mielenkiintoisempi pelata. On hyvä tietää ainakin millainen luonne, ulkonäkö ja menneisyys hahmolla on. Myös perhe ja siihen suhtautuminen kannattaa pohtia läpi, etteivät esimerkiksi sisarusten nimet vaihdu kesken pelin. Apua hahmon suunnitteluun on julkaistu täällä.

Yleisenä trendinä on ainakin Harry Potteriin liittyvissä roolipeleissä ollut erilaiset tragediat hahmojen menneisyydessä. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse olla orpoja, pahoinpideltyjä tai yksinäisiä. Positiivisella elämänasenteella pelaavia tarvitaan ja positiiviset hahmot tuovat yleensä peliin huumoria ja uutta asennetta. Ilman positiivisia hahmoja saattaa pelistä myös kehittyä turhan masentavaa.

Kukaan ei ole täydellinen edes roolipelin maailmassa. Hahmosta ei tarvitse tehdä kuvankaunista ja virheetöntä, sulavaliikkeistä ja lisäksi maailman viisainta. Jokin näistä ominaisuuksista riittää. Hahmosta tulee mielenkiintoisempi, kun sillä on vahvuuksia ja heikkouksia. Älä siis anna hahmosi aina onnistua kaikessa, vaan tee joistakin asioista haasteellisempia.

Miten roolipelissä pääsee alkuun?

Aivan ensimmäiseksi roolipelatakseen tarvitsee oman hahmo. Hahmosta on hyvä tietää alussa ainakin nimi, ikä ja sukupuoli. Aika pian hahmon luonteesta ja ulkonäöstä myös muotoutuu käsitys, jolloin tiedot näistä kannattaa kirjoittaa hahmon kuvaukseen foorumilla.

Peliseuraa voit pyytää foorumilla pelien suunnittelualueella tai lähettämällä foorumilla yksityisviestejä mielestäsi mielenkiintoisille hahmoille. Ideoita helposti toteutettaville aloituspeleille ovat kaikenlaiset kohtaamiset käytävillä, pöllölässä ja koulun pihalla. Juonta saa toki keksiä lisää. Edellä mainitut kohtaamiset on kuitenkin yleensä helppo toteuttaa kenen tahansa kahden hahmon välillä.

Jos sinulla jo on loistava idea jollekin pelille, laita se pelien suunnittelualueelle. Näin löydät helpoiten peliseuraa.