Chatroolipelaaminen

Chat on paikka, jossa toteutetaan nopeatempoisia roolipelejä ja oppitunteja. Chatroolipelaaminen koostuu yleisistä roolipeleistä ja oppitunneista, joihin kaikki koulun jäsenet saavat osallistua, sekä pienemmän ryhmän sisäisistä peleistä. Yleisistä roolipeleistä löydät infoa foorumin chatpelialueelta.

PÄÄSET CHATTIIN TÄSTÄ

Nickname: hahmosi nimi (max 15 merkkiä)
Channels: chateau2004

-> Join chat

Ohjeet chatin käyttöön

  1. Käyttäydy asiallisesti ja ystävällisesti
  2. Kirjoita off-topickeskustelu ((näiden)) merkkien väliin
  3. Vältä ylimääräistä off-topickeskustelua roolipelien aikana

Pääset helposti chattiin myös älypuhelimellasi lataamalla esimerkiksi sovelluksen AndroIRC (Androidille) tai vastaavan. Ladattuasi ja avattuasi sovelluksen, paina sovelluksen +painiketta, jossa valitse palvelimeksi QuakeNet (EN). Kirjoita nimimerkiksesi hahmosi nimi. Valitse valikosta (alaspäin osoittava nuoli) kohta ”liity kanavalle” ja kirjoita kanavan nimeksi chateau2004. Paina ’liity’ ja pääset sisälle chattiin.

Jos sinulla ilmenee ongelmia chattiin liittyen, lähetäthän Mila Molinalle foorumilla yksityisviestiä tai kerro ongelmastasi koulun vieraskirjassa.

Chatoppitunnit

Jokainen Taikakoulu Châteaun opettaja saa pitää chatoppitunteja haluamastaan aiheesta. Aina, kun opettaja on julkaissut kaksi tavallista blogioppituntia, hän saa pitää yhden chatoppitunnin. Opettaja saa pitää oppitunnin joko omaan oppiaineeseensa liittyen tai vaihtoehtoisesti oppitunnin, joka käsittelee jotain muuta aihetta (esimerkiksi ensiapu, käsityöt, kotitalous jne. ovat myös mahdollisia). Huomioi kuitenkin, että oppituntisi sisältö on sopiva niin 1. luokkalaisille kuin jatko-opiskelijoillekin.

Chatoppituntien päivämäärästä äänestetään Doodle-kyselyllä. Oppituntien ajankohdat pyritään sijoittamaan arkipäiville klo 16-20 ja viikonlopulle klo 10-20. Chatoppitunnin pituus on noin 1-2 tuntia. Opettajille on annettu tarkemmat ohjeet chatoppituntien luomisesta opettajien infossa.

Chatoppitunneille ilmestyy blogiartikkeli tuttuun tapaan, josta löytyy linkki kyselyyn sekä muuta infoa oppitunteihin liittyen. Infoa uusista chatoppitunneista ilmestyy myös foorumin chatpelialueelle.

Yleiset chatroolipelit

Yleiset chatroolipelit ovat ylläpidon tai kerhojen suunnittelemia pelejä, joista ilmoitetaan etukäteen foorumin chatpelialueella. Päivämäärästä sovitaan yleensä etukäteen ja jokainen halukas saa äänestää itselleen sopivaa ajankohtaa valmiiksi annettujen päivämäärien joukosta. Kaikki koulun oppilas-, jatko-opiskelija- ja opettajahahmot sekä muut hahmot saavat osallistua näiden pelien pelaamiseen.

Foorumin chatpelialueelle luodaan jokaista yleistä chatroolipeliä varten oma keskustelu, jossa on mahdollisuus osallistua äänestykseen sekä esittää ideoita ja kysymyksiä kyseiseen roolipeliin liittyen. Kyseisellä alueella ilmoitetaan myös roolipelin tarkka ajankohta, kun se on päätetty. Peliin ei tarvise ilmoittautua etukäteen.

Kun yleinen chatroolipeli on pelattu, sinun tulee ilmoittaa osallistumisestasi jälkikäteen kyseisen pelin foorumialueelle, mikäli pelin pisteyttäjä ei ole sinua ilmoittanut. Voit osallistua samaan roolipeliin halutessasi useammalla hahmollasi yhtä aikaa, jos useamman eri ikkunan seuraaminen ei tuota sinulle ongelmia.

Chatroolipelit pienen ryhmän kesken

Chatroolipelien pelaamista pienempien ryhmien kesken ei tarvitse suunnitella tai ilmoittaa etukäteen. Näihin roolipeleihin voi osallistua hahmot, jotka ovat sattumoisin chatissa paikalla yhtäaikaa. Tällöin miettikää pelille sijainti sekä ajankohta (voi olla sama ajankohta kuin IRL), ja voitte aloittaa pelaamisen. Pienempien ryhmien chatpelejä voi suunnitella halutessaan myös etukäteen esimerkiksi foorumin chatpelialueella tai yksityisviestitse foorumilla.

Pienempiin chatryhmäpeleihin voi tulla uusia pelaajia mukaan kesken kaiken. Tällöin kertokaa uusille pelaajille lyhykäisyydessään roolipelin idea. Roolipelistä voi lähteä jokainen pois omaa tahtia. Chatroolipelin keston saatte määritellä itse, ja se voi kestää alle puolesta tunnista useampaan tuntiin.

Kun olette saaneet pelin pelatuksi, yhden roolipelinne osallistujista tulee perustaa foorumin chatpelialueelle uusi keskustelualue (topic), jolle tulee keksiä ko. peliä kuvaava otsikko. Lisäksi ensimmäiseen viestiin tulee kirjoittaa kaikki pelin osallistujat, pelin juoni lyhykäisyydessään, oman hahmosi nimi, mahdollinen tupa sekä aktiiviset pelitunnit omalla kohdallasi. Voit ilmoittaa myös muiden pelissä olleiden hahmojen nimi, tupa sekä aktiiviset pelitunnit, jos tiedät ne. Muussa tapauksessa jokaisen pelaajan täytyy itse ilmoittaa hahmonsa aktiivisuus vastaamalla viestiketjuun. Aktiivisiksi pelitunneiksi lasketaan tunnit, jolloin olet kirjoittanut vähintään 10 viestiä tunnissa, eli keskimäärin yhden viestin kuutta minuuttia kohden. Kopioi mielellään myös pelin aikana kirjoitetut peliviestit talteen ja liitä ne mukaan peli-ilmoitukseesi (mielellään niin, että mahdolliset off-game viestit on poistettu).

Alla näet esimerkin pelatun pelin ilmoituksesta:

Juttutuokio Suurten Salissa

Osallistujat: Mila Molina, Ronja Blomroos ja Marceau Forest

Juoni: Kolmikko on lounaalla Suurten Salissa samaan aikaan ja päätyvät keskustelemaan kouluasioista. Ruokailua, jutustelua sekä vähän sanaharkkaa.

Nimi, tupa ja pelitunnit: Ronja Blomroos, Cerfeur, 2 h

*peliviestit liitettynä tähän*