Toiminta

Täältä löydät yleistä tietoa siitä, miten Châteaussa toimitaan.

Sisältö:
• Juoni
• Hahmot
• Opiskelu
• Pisteytys

Juoni

Taikakoulu Châteaun roolipelit sijoittuvat nykyajan Ranskaan. Juoni ei siis ole sidoksissa Harry Potter -kirjasarjan juoneen, joka sijoittuu 1990-luvun Iso-Britanniaan.

Joka lukuvuosi Châteaulle keksitään oma suuri pääjuonensa, johon koulun jäsenet voivat vapaasti osallistua tai olla osallistumatta.

Juonet 2008-2021:
Lukuvuosi 2008-2009: Châteaun 5-vuotisjuhlat
Lukuvuosi 2009-2010: Rehtori Kata Lùtinin murha
Lukuvuosi 2010-2011: Laiton lohikäärme koululla
Lukuvuosi 2013-2014: Jatko-opiskelijoiden kapina
Lukuvuosi 2014-2015: Châteaun 10-vuotisjuhlat | basiliskinpoikanen karkuteillä
Lukuvuosi 2015-2016: Kurpitsajuhla ja kidnappaukset | kolmivelhoturnajaiset
Lukuvuosi 2016-2017: Lemmenjuomaskandaali | Panneau des Rumeurs -juoruilujuoni
Lukuvuosi 2017-2018: Pimeyden voimat valloilla
Lukuvuosi 2020-2021: Le Tournoi -turnajaiset

Lisäksi Châteaussa järjestetään joka kuukausi vähintään yksi kuukauden roolipeli, joka järjestetään chatissa ja joka on avoin kaikille Châteaun jäsenille. Löydät ilmoitukset tulevista chat-peleistä sekä aiemmin lukuvuonna pelattujen chat-pelien pelilokit täältä.

Jokainen pelaaja saa vapaasti keksiä omia sivujuonia ja -tarinoita omille hahmoilleen.

Hahmot

Oppilaat ovat 11-17-vuotiaita nuoria noitia ja velhoja. Heidät on jaettu seitsemään luokka-asteeseen sekä neljään tupaan, jotka ovat Serdaigle, Pouffsouffle, Gryffondor ja Serpentard. Voit lukea lisää tuvista täällä. Oppilaiden tehtäviin Châteussa kuuluu oppitunneille osallistuminen, läksyjen tekeminen, sekä kokeiden suorittaminen.

Jatko-opiskelijat ovat 18-25-vuotiaita nuoria noitia ja velhoja, jotka ovat syystä tai toisesta päättäneet jatkaa opintojaan Châteaussa. He muodostavat koulun viidennen tuvan, Cerfeurin. Jatko-opiskelijoiden tehtäviin Châteaussa kuuluu oppitunneille osallistuminen, läksyjen tekeminen, sekä kokeiden suorittaminen. Jatko-opiskelijat voivat myös toimia tuutoreina sekä sijaistaa oppitunteja.

Opettajat ovat aikuisia noitia ja velhoja, joilla on syvä ja laaja tuntemus opettamastaan aineesta tai aineista. Heidän tehtäviään ovat oppituntien ja läksyjen julkaiseminen, kokeiden pitäminen, sekä niiden pisteyttäminen. Opettajat voivat myös kirjoittaa oppiaineistaan oppikirjan tai -kirjoja tunneilla käytettäväksi.

Châteauhon voi liittyä myös muuksi hahmoksi. Muita hahmoja ovat esimerkiksi kirjastonhoitaja, sairaanhoitaja, riistanvartija, vahtimestari, sekä erilaiset taikaolennot. Muiden hahmojen tärkein tehtävä on osallistua roolipeleihin.

Sivuhahmot ovat hahmoja, joita pelaajat voivat mainita roolipeliviesteissään niitä elävöittääkseen. Ne eivät kuitenkaan ole varsinaisia pelihahmoja, jotka kuuluisivat Châteaun jäsenlistalle.

Châteaulaisten yhteisiä, vapaasti käytettäviä sivuhahmoja ovat:
Monsieur Triche, Châteaun räyhänhenki
Ariane Boitard, Ranskan taikaministeri
Philibert Acajor, sauvaseppä

Opiskelu

Châteaun luokkajärjestelmä noudattaa Tylypahkastakin tuttua ikäjakaumaa. Oppilaat aloittavat ensimmäiseltä luokalta ollessaan 11-vuotiaita, toiselta luokalta ollessaan 12-vuotiaita, kolmannelta luokalta ollessaan 13-vuotiaita ja niin edelleen. 17-vuotiaina oppilaat käyvät 7. luokkaa, joka on koulun ylin luokka. Sen jälkeen oppilas voi suunnata muualle opiskelemaan tai töihin, tai vaihtoehtoisesti jäädä Châteauhon jatko-opiskelemaan.

Yksi luokka kestää yhden lukuvuoden verran. Opiskelu aloitetaan syyskuussa ja päättyy kesäkuussa. Lukuvuosien välissä on kahden kuukauden kesäloma.

Châteaussa opetettavia aineita ovat loitsut, pimeyden voimilta suojautuminen, muodonmuutokset, taikaliemet ja -juomat, yrttitieto, tähtitieto, taikuuden historia, huispaus ja lentäminen, taikaolentojen hoito, ennustus, jästitieto, numerologia, muinaiset riimut ja sauvatieto. Jälkimmäiset seitsemän ovat valinnaisaineita.

Châteaussa opiskelu tapahtuu pääasiassa foorumin oppitunnit-alueella. Opettajat kirjoittavat oppitunnit kokonaan valmiiksi ja oppilaat osallistuvat niille vähintään yhden kerran. Halutessaan saa roolipelata parin viestin verran tai kysyä jotain opettajalta, mutta oppilas saa täydet osallistumispisteet myös yhdellä viestillä. Tupapisteitä voi saada vain oman luokkansa oppitunneista.

Opettajan tulisi pyrkiä tekemään suunnilleen yhtä monta oppituntia jokaiselle luokalle. Tavoitteena tulisi olla 1-5 tuntia luokkaa kohden hieman omasta aikataulusta riippuen.

Opettajat voivat myös antaa läksyjä. Läksyt tulee palauttaa opettajalle yksityisviestinä foorumilla. Opettaja jakaa tupapisteitä läksynsä palauttaneille viimeistään lukuvuoden lopussa.

Lukuvuoden lopussa oppilaat suorittavat lukuvuoden päättökokeet, joiden perusteella annetaan arvosanat lukuvuoden päättötodistukseen. Tutkintoja suoritetaan kaksi. V.I.P.-tutkinto suoritetaan viidennen luokan lopussa ja S.U.P.E.R.-tutkinto seitsemännen luokan lopussa.

Pisteytys

Oppilaat keräävät tupamestaruutta varten tupapisteitä. Lisäksi kaikki koulun hahmot keräävät henkilökohtaisia pisteitä. Eniten pisteitä saaneet tuvat ja hahmot palkitaan lukuvuoden lopussa.

Oppitunneista pisteitä saa seuraavasti:
• Luokille 1-2: 12p
• Luokille 3-7: 10p
• Jatko-opiskelijoille: 8p

Läksyistä pisteitä voi saada 1-6kpl opettajan harkinnan mukaan. Opettajan tulee perustella jokaiselle, miksi pisteet on annettu juuri tietyllä tavalla.

Roolipelistä tupapisteitä jaetaan peliviestien lukumäärän perusteella. Pidemmistä viesteistä saa kuitenkin enemmän pisteitä.

• Lyhyet peliviestit (1-10 riviä): 1 p / peliviesti
• Keskipitkät peliviestit (11-20 riviä): 2 p / peliviesti
• Pitkät peliviestit (21-40 riviä): 3 p / peliviesti
• Todella pitkät peliviestit (41+ riviä): 4 p / peliviesti

Päättyneeksi ilmoitetusta pelistä jokainen hahmo saa lisäksi 5 tupapistettä palkintona pelin pelaamisesta loppuun asti.

Discord-rooolipeleistä pisteitä jaetaan näin:

• Lyhyet peliviestit (1-5 riviä): 1 p / peliviesti
• Keskipitkät peliviestit (6-10 riviä): 2 p / peliviesti
• Pitkät peliviestit (11-20 riviä): 3 p / peliviesti
• Todella pitkät peliviestit (21+ riviä): 4 p / peliviesti

Päättyneeksi ilmoitetusta pelistä jokainen hahmo saa lisäksi 5 tupapistettä palkintona pelin pelaamisesta loppuun asti.

Chat-roolipeleistä pisteitä jaetaan seuraavasti:
• Chat-oppitunnit: 10p
• Yleiset chat-roolipelit: 10p (jos hahmo on kirjoittanut alle 10 peliviestiä, hän saa pisteitä 1kpl/peliviesti)
• Chatroolipelit pienen ryhmän kesken: 5p/tunti aktiivista pelaamista*, max 15p/päivä

*aktiiviseksi pelaamiseksi lasketaan vähintään 10 viestin kirjoittamista tuntiin

Huispausotteluun osallistuneet pelaajat kerryttävät myös oman tupansa tupapistetiliä. Ottelun lopputulosta ei suoraan siirretä tupapisteiksi, mutta pisteitä jaetaan kuitenkin seuraavasti:

• Joukkueen jäsenenä otteluun osallistunut oppilas saa 10 tupapistettä
• Kapteenina toiminut oppilas saa 5 tupapistettä lisää
• Ottelun voittanut tupa (tai tuvat, jos joukkueessa on kahden tuvan edustajia) saa 30 tupapistettä
• Täytepelaajalla pelaamisesta saa 1 p / hahmo

Mikäli tupa on saanut kasattua seitsenhenkisen joukkueen kokonaisuudessaan, kertyy ottelusta vähintään 75 tupapistettä. Ottelun voittaessaan tupa voi saada jopa 105 tupapistettä.

Kirjan kirjoittamisesta kirjastoon saa pisteitä 3-10p riippuen tekstin sisällöstä, pituudesta ja laadusta.