McKinnon, Johnley: Parantamisen taito

Sisällysluettelo

  • Esipuhe
  • Anapneo
  • Brackium Emendo
  • Ossio Dispersimus
  • Episkey
  • Ferula
  • Reparifiros
  • Vulnera Sanentur

 

Esipuhe

Parannusloitsut ovat loitsuja, joiden takia pidän taikuutta hyödyllisenä, mutta samalla ne ovat syy, jonka takia arvostan myös jästejä. Meillä velhoilla ja noidilla on monta nopeaa tapaa parantaa haavoja, murtumia sekä muita vaurioita, mutta jästit ovat joutuneet aikojen saatossa kehittelemään omia parannuskeinojaan.

Mitä kuitenkaan en ymmärrä on se, miten vähän näiden loitsujen osaamista ja opettelemista nykyään arvostetaan. Tämä on syy, jonka takia halusin tämän kirjan kirjoittaa. Halusin koota yhteen paikkaan mahdollisimman monta hyödyllistä parannusloitsua, jotta ne pääsisivät useamman velhon ja noidan tietoisuuteen. Toivon, että jonain päivänä nämä loitsut olisivat osa jokaisen velhokoulun oppitunteja, jotta mahdollisimman moni nuori tietäisi, miten helppoa loukkaantuneen auttaminen loppujen lopuksi on.

Haluan vielä muistuttaa, että näiden loitsujen harjoitteleminen elävillä olennoilla ei ole suositeltavaa ennen kuin olet opetellut lausumaan loitsun oikein sekä hallitset tarvittavat sauvaliikkeet, joita näissä loitsuissa ei itseasiassa paljon tarvita. Lisäsin kirjaa kirjoittaessani huomautuksia loitsuihin, joissa kerron, minkä tasoisille mikäkin loitsu sopii. Kirjasta löytyy muutamia helpompia loitsuja, jotka ihan jokainen voi opetella. Joukossa on kuitenkin myös niitä, joiden opettelemista suosittelen vain osaavammille velhoille sekä noidille.

Lopuksi haluan toivottaa jokaiselle oppimisen iloa. Muistakaa, että tietoa sekä taitoa ei voi koskaan olla liikaa ja aina voi oppia jotain uutta.

Teidät ylpeänä opintielle saattaa minä, englantilainen parantaja, Johnley McKinnon.

 

Anapneo

Anapneo on parannusloitsu, jonka avulla voit avata tukkiintuneen ilmatien. Loitsu itsessään ei ole vaikea, mutta sen kanssa tulee silti olla varovainen. Väärin tehtynä loitsu saattaa pahentaa tilannetta entisestään esimerkiksi paisuttamalla ilmatien tukkineen esineen kaksinkertaiseksi, jota me emme tietenkään halua.

Esimerkki
Istut ruokapöydässä ja edessäsi istuva on juuri nielaissut liian ison palan nieltäväksi, minkä takia hänen kasvonsa alkavat hitaasti muuttua liilaan taittaviksi ja huulet sinertäviksi, todennäköisesti kyseinen henkilö alkaa haukkomaan epätoivoisesti henkeään saadakseen ilmaa polttaviin keuhkoihinsa. Nämä ovat merkit, joista näkee selvästi henkilön ilmatien tukkiintumisen.

Tilanteen ratkaisemiseksi sinun tulee ottaa sauva esiin, osoittaa sillä henkilön kaulaa ja lausua selvästi ”anapneo”. Hengitystiessä oleva tukos katoaa välittömästi ja henkilön hengitys palautuu hitaasti normaaliksi.

Miten suoritetaan?
Anapneo lausutaan a-NAP-nee-oh. Paino sanan toisella tavulla. Muista venyttää sanan loppupuolella olevan ne-tavun e-kirjain. Sauvan tulee osoittaa suoraan kurkkuun, ei missään tapauksessa muualle. Loitsu tehdään ilman sauvanheilautusta.

 

Brackium Emendo

Brackium Emendo on hyödyllinen loitsu, jonka opetteleminen on vaivan arvoista. Tällä loitsulla pystyt korjaamaan murtuneita luita vain yhdellä sauvan heilautuksella. Kun tämä loitsu suoritetaan oikein, kivun pitäisi kadota murtuneelta alueelta luiden korjautuessa. Käytä tätä loitsua ihmisiin vain, jos osaat sen kunnolla. Loitsun käyttö avomurtumiin ei ole suositeltavaa.

Miten suoritetaan?
Brackium Emendo lausutaan br-AH-kee-um eh-MEN-doh. Sanapainon tulee siis olla toisella tavulla sekä toisiksi viimeisellä. Muista pitää tauko sanojen välissä. Käyttäessäsi loitsua, osoita sauvalla kohtaa, josta luu tai luut on murtunut. Napauta sauvalla hellästi murtunutta kohtaa sen jälkeen, kun olet loitsun lausunut. Murtuneen kohdan pitäisi nopeasti luutua takaisin paikoilleen ja kivun lähteä luutumisen edetessä. Tämä loitsu aiheuttaa hetkellistä polttavaa kipua luutumisen alkaessa.

 

Ossio Dispersimus

Ossio Dispersimus on loitsu, jonka käyttöä ei suositella, mikäli muita vaihtoehtoja on. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi tilanteessa, jossa luu on kokonaan sirpaloitunut tai liian useasta kohdasta murtunut. Loitsua suositellaan myös vakavien avomurtumien kohdalla. Ossio Dispersimusta käytetään luiden poistoon. Loitsun käytön jälkeen alueelta, johon loitsua on käytetty, katoaa kaikki luut. Jäljelle jää kirjaimellisesti vain liha ja nahka. Luiden takaisin kasvattaminen on kivuliasta, jonka takia tätä menetelmää ei suositella kuin pakon alla, koulutuksen saaneet velhot ja noidat voivat käyttää tätä loitsua esimerkiksi parantoloissa sekä sairaaloissa.

Miten suoritetaan?
Ossio Dispersimus lausutaan OH-see-oh dis-PER-see-mus. Sanapaino tavuilla OH ja PER. Kuten Brackium Emendossa, myös tässä loitsussa sauvan tulee osoittaa kohtaa, josta haluat luut poistaa. Älä liikuta tai heilauta sauvaa loitsun aikana.

Huomautus! Luut voi kasvattaa takaisin Skele-gro nimisellä taikajuomalla. Haluan varoittaa sinua vielä, sillä luiden uudelleen kasvattaminen ei ole helppoa taikka kivutonta hommaa.

 

Episkey

Episkey on yksi käytännöllisimmistä parannusloitsuista. Sen avulla voi parantaa esimerkiksi murtuneen nenän tai haljenneen huulen. Loitsu ei toimi kovinkaan tehokkaasti isompiin vammoihin ja vaurioihin, mutta pieniin vammoihin se toimii erinomaisesti. Loitsu ei ole vaikea, kunhan muistaa lausua sen oikein. Tämä loitsu on erinomainen nuorille noidille ja velhoille, jotka opettelevat vasta taikuuden saloja.

Miten suoritetaan?
Episkey lausutaan eh-PIS-kee. Paino sanan keskellä. Yleisin syy loitsun epäonnistumiseen on se, että sanan viimeiseen tavuun lisätään lausuttaessa kevyt h-äänne. Sana päättyy pitkään e-äänteeseen. Kuten muissakin tähän mennessä mainituissa loitsuissa, tätä loitsua käytettäessä sauvan tulee osoittaa kohtaan, jossa vamma on. Loitsu suoritetaan ilman heilautusta.

 

Ferula

Ferula on käytännön loitsu, joka on helppo suorittaa eikä saa väärin suoritettuna aikaan yhtä vakavia asioita kuin muut parannusloitsut. Tämän loitsun avulla voit sitoa sekä lastoittaa murtumia. Loitsun osaaminen on hyödyllinen taito velhoille, jotka matkustavat paljon alueilla, joilla ei välttämättä ole pääsyä välittömään hoitoon tapaturman sattuessa. Myös huispaajat ovat käyttäneet loitsua hyödykseen, mikäli harjoituksissa joku sattuu tippumaan luudaltaan tai saamaan iskun ryhmystä. Ferula kuuluu yleensä kouluissa opetettavien loitsujen joukkoon.

Miten suoritetaan?
Ferula lausutaan fer-ROOL-lah. Paino on selvästi sanan keskellä. Tätä loitsua suorittaessasi sinun tulee koskettaa sauvalla kohtaa, johon lastat ja siteet haluat. Mikäli unohdat kosketuksen, siteet ja lastat ilmestyvät epämääräisessä kasassa eteesi, jolloin niistä ei todennäköisesti ole kenellekään mitään hyötyä. Varmaa tietoa asiasta ei ole, mutta monet ovat väittäneen kivun lievenneen loitsun käytön jälkeen.

 

Reparifiros

Reparifiros on loitsu, joka toimii pienimpiin maagisesti aiheutettuihin vaivoihin. Tätä loitsua voi käyttää esimerkiksi halvaantumisiin sekä myrkytyksiin. Ennen loitsun käyttöä tulee kuitenkin arvioida vaivan vakavuus, Reparifiros on tarkoitettu vain pieniin vammoihin ja vaurioihin. Mikäli myrkkyä on nautittu paljon, tämä loitsu ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Tuossa tilanteessa suositeltavaa olisi käyttää vastamyrkkyä tai besoaaria. Loitsulla aiheutettu halvaus on ehkä yleisimpiä syitä, miksi Reparifirosia nykyään käytetään. Toimii myös erilaisiin turvotuksiin ja paiseisiin. Tämän loitsun käyttöä suositellaan kuitenkin vain niille, jotka osaavat tulkita, mikä loitsu minkäkin vaurion on aiheuttanut. Älä käytä loitsua, ellet ole varma, mikä loitsu vaurion on aiheuttanut!

Miten suoritetaan?
Reparifiros lausutaan re-PA-ri-fi-ROS. Muista painottaa sanan loppua sekä lausua selkeästi. Sauvan tulee osoittaa vauriota loitsua käytettäessä. Tiedät onnistuneesi loitsussa, mikäli sauvastasi tulee liilahtavan valkoista valoa. Huomaa, että sauvaa ei tule heilauttaa. Jos tämän loitsun suorittamisessa epäonnistuu, tulee vaurion saanut henkilö kuljettaa välittömästi tarkistettavaksi lähimpään velhosairaalaan. Loitsu saattaa aiheuttaa väärin suoritettuna sisäisiä vaurioita, joita ei välttämättä heti pysty huomaamaan.

 

Vulnera Sanentur

Tämä loitsu on uusi tulokas parannusloitsujen joukossa eikä siitä löydy juurikaan kirjoitettua tietoa. Loitsua käytetään nykyään lähinnä parantoloissa ja sairaaloissa, mutta myös muutamat yksittäiset velhot ja noidat osaavat sitä käyttää. Tämä loitsu on vaikea suorittaa, eikä sen opettelemista suositella aloitteleville noidille eikä velhoille.

Vulnera Sanentur on laulua muistuttava parannusloitsu, jota käytetään pahimpien viiltohaavojen sekä muiden vastaavien syvien ja hankalien haavojen sekä vaurioiden hoitoon. Loitsu tulee toistaa kolme kertaa, jokainen näistä kerroista vaikuttaa haavaan eri tavalla.

Parhaan mahdollisen tuloksen loitsulla saa, jos se toistetaan kolme kertaa. Ensimmäiseksi tyrehdytetään verenvuoto, jotta voidaan estää uhrin kuoleminen verenhukkaan. Toiseksi poistetaan mahdolliset myrkyt haavasta ja aloitetaan sen parantaminen. Kolmantena parannetaan sekä suljetaan haava. Tämä loitsu ei kuitenkaan estä arpien muodostumista.

Miten suoritetaan?
Loitsua suorittaessasi sinun tulee lausua kolme kertaa Vulnera Sanentur -loitsu, joka lausutaan vul-NEH-rah Sah-NEN-tour. Ole tarkkana sanapainojen kanssa, sillä tässä loitsussa ne ovat tärkeitä. Lausu loitsut mahdollisimman selkeästi ja hitaasti, älä hätäile. Vaikka loitsu vaikuttaa kolmessa osassa, sinun tulee lausua samat sanat kolme kertaa täysin samalla tavalla. Tämä loitsu toimii kyllä, vaikka lausuisit sen vain kerran. Tehokkain se kuitenkin on lausuttaessa kolmeen kertaan. Mikäli haavoja on useampia, kannattaa liikuttaa sauvaa hitaasti haavojen yllä loitsua lausuttaessa.

 

Kirjan on kirjoittanut Johnley McKinnon
Tiedot loitsuja varten löytyivät J.K Rowlingin kirjoista, Pottermoresta sekä seuraavalta nettisivulta: harrypotter.wikia.com.
Tiedot perustuvat myös omiin havaintoihini sekä siihen, miten itse ymmärsin loitsujen toiminnan sekä käyttötarkoitukset.