Tupapisteytys

Pisteitä oppitunneista ja läksyistä

Samasta oppitunnista jaetaan aina sama määrä tupapisteitä kaikille osallistuneille. Osallistumisen laadulla, kysymysten vastaamisella tai tekstin pituudella ei ole vaikutusta tähän osaan pisteytystä. Näin on tarkoitus kannustaa kaikkia omista kirjoitustaidoista riippumatta osallistumaan tunneille. Pisteiden määrä on kuitenkin luokkakohtaisesti eri, sillä vanhemmilla oppilailla ja jatko-opiskelijoilla on useampia aineita valittavana (ja todennäköisesti enemmän tunteja).

 • Luokille 1-2: 12 p tunnille osallistumisesta
 • Luokille 3-7: 10 p tunnille osallistumisesta
 • Jatko-opiskelijoille: 10 p tunnille osallistumisesta

Tupapisteitä annetaan myös läksyistä. Yhdestä läksystä voi saada 1-6 pistettä opettajan arvion mukaan. Opettajan tulee perustella jokaiselle, miksi pisteet on annettu juuri tietyllä tavalla (esim. miksi ei saanut yhtä paljon pisteitä kuin muut tai millä perusteella sai täydet 6 pistettä).

Opettaja voi antaa jollekin yksittäiselle oppilaalle henkilökohtaisen lisätehtävän. Lisätehtävän tehnyt pisteytetään samoilla pistemäärillä kuin läksynsä tehnytkin. Opettaja ei kuitenkaan voi antaa lisätehtäviä omalle oppilashahmolleen.

Pisteitä roolipelistä

Roolipelistä tupapisteitä jaetaan peliviestien lukumäärän perusteella. Pidemmistä viesteistä saa kuitenkin enemmän pisteitä. Loppuun pelatut pelit ilmoitetaan erillisessä foorumin topicissa, mistä valvojaoppilaat ja tuvanjohtajat voivat käydä ne bongaamassa. Ensimmäisenä ehtivä pisteyttää, eikä pisteyttäjä saa itse olla mukana pelissä (poikkeuksena rehtori ja vararehtori, jotka kuitenkin pyrkivät pitämään pisteytyksen reiluna). Pisteitä jaetaan seuraavasti:

 • Lyhyet peliviestit (1-10 riviä): 1 p / peliviesti
 • Keskipitkät peliviestit (11-20 riviä): 2 p / peliviesti
 • Pitkät peliviestit (21-40 riviä): 3 p / peliviesti
 • Todella pitkät peliviestit (41+ riviä): 4 p / peliviesti

+ Voit saada yhden lisäpisteen peliviestilläsi, jos jonkun muun pelaajan mielestä viestisi on erityisen hyvä. Erityisen hyvän peliviestin voi ilmiantaa Erinomaiset roolipeliviestit -keskustelussa foorumilla.

Päättyneeksi ilmoitetusta pelistä jokainen hahmo saa lisäksi 5 tupapistettä palkintona pelin pelaamisesta loppuun asti. Pelin pisteyttänyt kirjoittaa pelin viestiketjuun viestin, jossa pelin pisteytys näkyy selkeästi. Tämän jälkeen peli lukitaan.

Pisteitä huispauksesta

Huispausotteluun osallistuneet pelaajat kerryttävät myös oman tupansa tupapistetiliä. Ottelun lopputulosta ei suoraan siirretä tupapisteiksi, mutta pisteitä jaetaan kuitenkin seuraavasti:

 • Joukkueen jäsenenä otteluun osallistunut oppilas saa 10 tupapistettä
 • Kapteenina toiminut oppilas saa 5 tupapistettä lisää
 • Ottelun voittanut tupa (tai tuvat, jos joukkueessa on kahden tuvan edustajia) saa 30 tupapistettä
 • Täytepelaajalla pelaamisesta saa 1 p / hahmo

Mikäli tupa on saanut kasattua seitsenhenkisen joukkueen kokonaisuudessaan, kertyy ottelusta vähintään 75 tupapistettä. Ottelun voittaessaan tupa voi saada jopa 105 tupapistettä.

Pisteitä kerhotoiminnasta

Perustaminen: 10 p
Liittyminen: 3 p

(Kesän 2015 aikana perustetuista kerhoista saa pisteet takautuvasti.)

Kerhotoiminnan tupapisteytys riippuu kerhon tyypistä. Roolipelin sisäinen kerho saa tupapisteitä roolipelin käytäntöjen mukaan pelaamistaan roolipeleistä. Lisäksi kerhon kokoontumisen pelaamiseen osallistunut jäsen saa kerhoaktiivisuudesta ylimääräiset 5 tupapistettä.

Salaseurojen toiminnan pisteytys hoidetaan roolipelin pisteytyskäytäntöjen mukaan. Kuitenkaan salaseuraan kuulumisesta ei voi saada pisteitä kerhoaktiivisuudesta, sillä pisteitä jakavat eivät yleisesti ottaen tiedä salaseurojen olemassaolosta.

IRL-kerhojen pisteytys

Kun kerho on tuottanut jotain yhteisvoimin, jaetaan pisteitä (esim. oppilaskunnan hallitus on suunnitellut ja kirjoittanut valmiiksi koulupuvun kuvaukset, toimittajakerholaiset ovat koordinoineet kirjoittamistaan ja saaneet aikaan lehden jostain teemasta jne). Kerhonjohtaja ilmoittaa ylläpitotiimille homman olevan valmis ja ylläpitäjä käy sitten pisteyttämässä. Kaikki osallistuneet saavat 5p osallistumisesta riippumatta viestien sisällöstä. Jos joku hahmo selkeästi on tehnyt enemmän kuin muut (esim. vähän väliä koostanut keskustelua selkeyttääkseen muiden osallistumista ja kirjoittanut puhtaaksi keskusteltuja asioita virallisemmaksi dokumentiksi), voi saada 5p lisää.

Lisätunnit

Tunnin kirjoittaminen: 8-10 pistettä

 • 8 pistettä lyhyestä tunnista
 • 9 pistettä vähän pidemmin selostetusta tunnista
 • 10 pistettä pitkästi ja tarkasti selostetusta tunnista

Saat lukuvuoden lopussa yhden tupapisteen jokaisesta tunnillesi osallistuneesta hahmosta. Muistuta siis pelikavereitasi tunnille osallistumisesta. Jos aineen vakituinen opettaja on kirjoittanut samasta aiheesta ennen omaa tuntiasi, et saa tunnistasi myöhemmin lisää pisteitä. Tarkasta siis aihe!

Tunnille osallistuminen: 0-5 pistettä

 • 0 pistettä: kuitattu yhdellä lauseella eikä tunnin aihetta otettu huomioon
 • 3 pistettä: osallistut itse omalle tunnille
 • 5 pistettä: osallistut toisen tekemälle tunnille ja kuvailet toimintaasi

Kirjat, artikkelit ja lehdet

Oppilas tai jatko-opiskelija saa myös tupapisteitä kirjojen ja artikkelien kirjoittamisesta kirjastoon. Kirjastonhoitaja arvioi kirjastoon hyväksyttävät tekstit erikseen ja niistä on jaossa 4-15 tupapistettä. Artikkeleista pisteitä kertyy vähemmän kuin pitkistä monen kappaleen kirjoista.

Nuorten noitien ja velhojen aikakausilehden, Ikimusteen, tekoon osallistuneet pisteytetään seuraavasti:

 • 3-4 pistettä: kysymys tai lyhyt kommentti esim. pienpöllön palstalle
 • 5-7 pistettä: lyhyempi artikkeli, juttu, uutinen tms.
 • 8-10 pistettä: pidempi artikkeli, juttu, uutinen tms.
 • 11-12 pistettä: erittäin hyvin kirjoitettu artikkeli, uutinen tms.

Edellisen lukuvuoden tupapisteytyskäytännöt näet täältä.

Päivitetty 12.9.2015

6 thoughts on “Tupapisteytys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s